Cseppkánon – Hogy vagy, Herakleitosz?

Cseppkánon – Hogy vagy, Herakleitosz?

Az előadás következő időpontja egyeztetés alatt.

Jegyvásárlás

az Artus – Goda Gábor Társulata és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója
2016-ban LÁBÁN RUDOLF DÍJJAL kitüntetett táncelődás

Az előadás egyszerre tekint vissza és néz előre,  összegez és új utat nyit. Mozgásban van.

koncert – tánc – színház interferencia

A koncert: Egy elhangolódott rozoga zongora, egy  olvadó jégtömb, a csepegés, a sistergő gőz és a    színpadot elárasztó eső kánonja hullámoznak együtt  egy 17 tagú kórus hangáradatával.

A tánc: Az előadás egyik szellemi és egyben  koreográfiai alapeleme a Tai Chi Chuan művészete.  Az  áramlás, a nyugalom, az ellentétes minőségek  tiszta,  éles szembefordítása és kiegyenlítése. A  folyamatos  jelenlét tudatállapota mozdulatban.

színház: Még a kezdetekben, a 80-as években hoztunk létre egy előadást, amit Hérakleitosz, az i.e. 600 körül élt görög filozófus 131 fennmaradt mondattöredéke inspirált.  Amikor e jelen “jubileumi, korszakösszegző” előadásunkon kezdtem gondolkodni, rájöttem, hogy 30 éve, folyamatosan Hérakleitosszal beszélgetek. Írom saját mondataimat, rendezem előadásaimat, amik most úgy tűnnek, mind egy évtizedeken átívelő, képzeletbeli dialógus töredékei. Lassan be kellett látnom, hogy ennek az előadásnak nem lehet más mozgatórugója, mint az eddigieket összegző, de immár tudatosan megélt beszélgetésfolyam Hérakleitosszal – Artus nyelven.

Interferencia: Így az előadás olyannak tűnhet, mint egyetlen mozdulat, egyetlen hang, egyetlen kép folyamatos átalakulásban.

Goda Gábor

Az előadás vezérmotívumai:

A cseppkánon

Az ember csepp, az emberiség tenger.Két csepp együtt is csak egy csepp.Egy cseppnyi érintés.Egy csepp csak elkülönülten, csak önmagában lehet csepp.Egy csepp a tengerben megszűnik cseppnek lenni, akkor már csak a tenger létezik.Az elkülönültség megszűnik.

A gondolatfolyó

„A gondolat olyan, mint egy folyó. Guggolok a partján és néha belemerítek. Tenyeremben a víz a gondolat. Aztán visszaöntöm. Vajon kik merítették ki ezt a vizet már, és kik fogják ezután? Ők a barátaim. A gondolataim nem az enyémek. Más is gondolja ugyan azt. Tudom, mert olvastam már a saját gondolataimat olyan könyvekben, amelyeket évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt írtak. Ők a barátaim. Hérakleitosz, Lao Ce, Shakespeare, Hamvas, Weöres, Pilinszky, Eco, Mann és még sokan mások. Nézem a tenyeremben a vizet és gondolok. A gondolat nem őrizhető meg. Visszaöntöm a folyóba, hogy más is meregethessen. A víz nem áll meg. Mozgásban van. Olykor elpárolog, de visszatér. A gondolatok öröktől fogva keringenek, s néha fennakadnak az emberben. Megfogalmazódnak.”

Alkotó előadók: Bakó Tamás,Debreczeni Márton,Mózes Zoltán,Nagy Csilla,Virág Melinda
Tai Chi Chuan művészek:  Baranyai Imre,Gregus László,Izsák Szilvia
Zenészek:   Á la cARTe kamarakórus (művészeti vezető: Philipp György)
Tér-látvány:   Sebestény Ferenc, Goda Gábor, Gold Bea
Jelmezterv:  Lőrincz Kriszta
Fényterv, alkotó munkatárs:   Kocsis Gábor
Videó animáció:  Papp Gábor, Nagy Ágoston
Videó technika:  Megyeri Krisztián
Szövegek:  Hérakleitosz, Goda Gábor
Zeneszerzők:  Philipp György, Melis László
Produkciós asszisztens:  Fazekas Anna
Produkciós vezető:  Gáspár Anna
Rendező alkotótársa:   Gold Bea
Rendező-koreográfus:  Goda Gábor

Külön köszönet: Havasi András Tai Chi Chuan mesternek

Kritikák: