Kérész Művek archív

 
 
Kérész Művek 47.
Búcsúzik a majom, jön a kakas! Ébresztő!
2017. január 14-én 20:00 órakor
az Artus Stúdióban

Különkiadás, régi-új alkotókkal!

Fellépők:

Bakó Tamás/táncművész, Baló Dániel/építész,Bodóczky Antal/vizuális művész, Csató József/festőművész, Debreczeni Márton/előadóművész, Fischer Balázs/festőművész, Kertész Endre / zenész, Kocsis Gábor/vizuális alkotó, Mayer Zita/színész-zenész, Mózes Zoltán/színész-zenész, Nagy Ágoston/media designer, Nagy Csilla /táncművész, Papp Gábor/video-animátor, Philipp György/zeneművész, Sebestény Ferenc/építész, Szalay Henriett/színész-zenész, Veres Flóra/táncművész, rendező: Goda Gábor
 
 
Kérész Művek 46.

cseh vendégművészekkel

2016. december 4-én 20:00 órától
az Artus Stúdióban
 
 Az ARTUS Stúdió - A Kompánia Színházi Társulat- – és a Masakr Elsinor (CZ) együttműködése
 
Ez alkalommal fellépő művészek:
Artus: Bakó Tamás, Debreczetni Márton, Fischer Balázs, Goda Gábor, Kocsis Gábor, Mózes Zoltán, Nagy Csilla
Kompánia: Heppes Miklós, László Lilla, Lukács László, Mayer Zita, Szalay Henriett,
Masakr Elsinor: Tomáš Soldán, Ondřej Novotný, Petr Míka, Václav Marhold,
valamint Robert Nižník és Mirek Posvic
 

Kompánia 2010 óta közreműködik az Artus stúdió által létrehozott Kérész Művek c. performansz- kocsma sorozatában, amely egy adott témára, mindig új, egyedi, és megismételhetetlen eseményt hoz létre, a sikeres thai (2012), koreai (2013), lengyel (2014) és török (2015) együttműködést követően, 2016. december 4.-én cseh vendégművészekkel keltjük életre a kérész életű eseményt.

Masakr Elsinor egy cseh kísérleti, szerzői színház, mely 2010-ben alakult fiatal prágai és brnói színművészeti egyetemet végző hallgatókból, akik úgy gondolták saját formanyelvet szabadabb, függetlenebb keretek közt tudnak csak létrehozni. A társulat alapítójával, Tomás Soldán íróval, rendezővel, nem konvencionális rádiójátékok szerzőjével, a Kompánia számos nemzetközi projektben dolgozott együtt (Találkozások Középen 2008, Senkiföldje 2009), és a Zsámbéki Színházi Bázison 2013-ban és 2014-ben két előadás létrehozását is nyomon követhette.
Bővebben: itt

Robert Nižník- Prágában élő és alkotó színésszel a Kompánia az Apostrof Nemzetközi Színházi Fesztiválon ismerkedett meg 2010 júniusában. A cseh független szférában évtizedek óta mozgó alkotó a FARM IN THE CAVE nemzetközi interdiszciplináris stúdiónak az egyik alapító tagja, és aktív alkotója.  Önálló alkotóként számos filmben szerepelt, és főként nemzetközi projektekben, táncra és performanszra épülő koprodukciókban vesz részt.

Mirek Pošvic cseh grafikussal és festőművésszel2007-ben ismerkedtünk meg egy nemzetközi művésztelepen Zickén, Szlovéniában. Azóta nagy figyelemmel követjük egymás munkásságát, de eddig nem dolgoztunk együtt, és ezért is örülünk, hogy a Cseh Kérész keretében Magyarországnak is bemutathatjuk ezt a különleges, sajátos filozófiát és látásmódot közvetítő képzőművészt, aki a Kérész Művek performanszon alkotóként vesz részt. 2017 ősszel tervezzük Posvic grafikáinak és festményeinek az első Magyarországi kiállítását.
Bővebben: itt
 
Pillanatkép az  előadásból:
 
Sequence 01.00 02 40 00.Still009
 
 

 
 
Kérész Művek 46.
Kérész Raj 2.
Performanszkocsma-sorozat

2016. november 19.       20:00 óra

4

Amire most hívunk benneteket az nem csak egy soron következő Kérész Művek performansz-kocsma est, hanem egy készülő előadás egyik újabb lépése. Elkezdtünk a következő előadásunkon dolgozni. Lépésről lépésre haladunk. Felvetettük a témát, amiről gondolkodunk, beszélgetünk, kísérletezünk. Képeket, akciókat, rövid performanszokat hozunk létre. Ezeket a kísérleteket egy-egy Kérész Művek során kipróbáljuk, megnézzük, hogy működnek nézőkkel. Keressük azt az irányt, ami mindannyiunkban ott van, és ami olyan úton vezet, amelyen menni is jó, nem csak megérkezni. Szóval a most szombati este folyamán megkérdeznénk titeket, hogy mit gondoltok arról a témáról/témákról, amibe éppen belevágtunk. Gondolkodjunk együtt szóban, akcióban, zenében. Ha van kedvetek és időtök, gyertek el és legyetek ti is a készülő új előadás alkotótársai.

Vigyázat! Semmire sincs garancia. Minden aznap fog megszületni. Hiszen Kérész Művek. Egy nap alatt születik, aznap kiteljesedik és még aznap meg is hal. Ami most 19-én történni fog, az ilyen formában soha többet nem lesz látható.
Az Kérész Művek akciósorozat célja, hogy gondolatokban gazdag, formailag merész és játékos eseményekkel, kötetlen hangulatot teremtve élessze fel a „performance art” valódi szellemét. 
A rendhagyó, önmagában is teljes est az Artus egyik új, készülő előadásának, a „Raj” munkafolyamatának 2. része. A társulat műhelymunkája során Goda Gábor több alkalommal is közös gondolkodásra, kreatív együttlétre invitálja a nézőket, melyeknek eredménye a 2017 tavaszára tervezett bemutatóban összegződik.

Alkotók, előadók: Bakó Tamás, Baló Dániel, Baricz Xénia, Debreczeni Márton, Csató József, Ferencz Kriszta, Fischer Balázs, Fodor Réka, Heppes Miklós, Ilka Rita, Kocsis Gábor, Lukács László, Mayer Zita, Markovics Zita, Mózes Zoltán, Papp Gábor, Szalay Henriett, Tucker András,

Rendező: Goda Gábor

 


 

Kérész a Trezorban

Artus – Közép-Európa Táncszínház koprodukció

2016. március 1. 19:00

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Akvárium csuklyák

fotó: Kovács Bence

Az Artus és a Közép-Európa Táncszínház (KET) közös produkciója két előadás-sorozat, a Kérész Művek 42. és a Trezor 1. epizódjának összefonódásából született meg.

A Trezor sorozatba olyan meghatározó magyar koreográfusokat keres meg és kér fel a KET, akiknek több évtizedes alkotói múltjuk van a magyar mozgásművészet területén. A jövőben a Trezor olyan értékmegőrző előadásokat hív életre, amely során a felkért művészek nyomot hagynak a KET életében, így őrizve meg az alkotók művészi esszenciáját.

Az Artus Kérész Művek akciósorozata 2010 februárjában indult útjára. Célja, hogy gondolatokban gazdag, formailag merész és játékos eseményekkel, kötetlen hangulatot teremtve élessze fel a „performance art” valódi szellemét. Az alkotó művészek, zenészek egyetlen intenzív nap alatt hoznak létre egy egyszeri, új előadást vele szerves egységben zenét, ami még aznap este bemutatásra kerül. Így minden Kérész Művek előadás premier, mely az adott este folyamán is változik, átrendeződik, vagy épp újraértelmezi önmagát. A sorozat estjei kötetlen, izgalmas lehetőségek a találkozásra. Nincs elválasztó tényező. Nincs színpad, nincs nézőtér. Performer és néző egy közösségként élheti meg az estét. Miközben egy asztalnál beszélgethetnek, folyamatosan vizuális, zenei és színházi akciók gazdagítják az estét.

Vajon a kérész illékonysága bezárható egy trezorba? Megőrizhető az utókor számára egy tiszavirág életű művészeti alkotás? Vajon a pillanatnyi és az örökkévaló egymásnak ellentmond vagy éppenséggel egy és ugyanaz? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a két alkotóközösség Goda Gábor rendező irányításával.

Alkotó előadók: Artus Goda Gábor Társulata és a Közép-Európa Táncszínház tagjai

Zene: Angara Zenekar (zenei vezető: Lukács László), Soharóza (zenei vezető: Halas Dóra)

Rendező: Goda Gábor

JEGYVÁSÁRLÁS: Jegyek kaphatók a nemzetitancszinhaz.jegy.hu oldalon, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Támogató: 

bemutato la fontaine allatmesek original 18400