Goda Gábor: HOL?

(munkacím)

 

Bemutató: 2018

MÜPA

 

 

Az Artus 2018-ra tervezett új alkotása a Lábán díjas Cseppkánon és a Raj folytatásaként egy nagyszabású, nagy terű és sok szereplős előadás lesz, tervek szerint a Nemzeti Táncsszínház szervezésében a MÜPÁ-ban.

 

A Cseppkánon felveti, hogy az ember csak más emberekkel együtt, egy nagyobb egység részeként, kapcsolatai révén, az, aki. A Raj az egyén és a közösség döntési lehetőségeit vizsgálja. Mindkét előadás a tudomány, a filozófia, és a művészet határain egyensúlyozva átélhető, átérezhető nyelvet keresett. A “Hol ?” továbbfolytatva az előbbi két előadás gondolatmenetét azt kutatja, hogy mi az, ami a döntést meghozza. Hol van az emberben és egy közösségben az a hely, az a szerv, az a fizikai vagy mentális tér, ahol és amivel egy döntés, egy gondolat megszületik? Ez alkalommal az agykutatás legújabb eredményeit, felfedezéseit vesszük alapul, hogy aztán abból olyan személyes és társadalmilag fontos kérdéseket tehessünk fel, mely valós életünk meghatározó kérdései. Az orvostudomány kutatásai végeredményben nem csak a test gyógyításával, hanem a társadalom, az emberiség gyógyítására, egészségére is irányulnak.

 

Vajon jó helyen keresünk, amikor keresünk valamit. Hol keressük gondolatainkat, érzéseinket? A testben? Az agyban? A szívben? A sejtjeinkben? Egymásban? Vagy máshol?

A tér és a tudat párhuzama az alapja az előadás egészének. Hol a tudat? Hol az elme? Hol van az eszed? Hol?

 

Hogy merre halad személyes és közösségi életünk, és hogy ez “hol” dől el, -  alapvető egyéni és társadalmi kérdés.

 

Az előadás az előzetes elképzelések és tervek magas színvonalú színpadi technikát, színpadi gépészetet, nagy teret és magasságot igényel. Vetítések és interaktív látványelemek segítségével tesszük érzékelhetővé az egyébként láthatatlant, a tudatot. A mozdulatok világát a tánccá alakuló tai chi és shen dao kungfu művészete adja. Az előadás zenei anyagát egy kórussal kiegészített kamara zenekar szólaltatja meg.

 

Inspirációk:

Dr. Norman Doidge: Hogyan gyógyul az agy? (Figyelemre méltó felfedezések és gyógyulások a neuroplaszticitás világából)

Barabási Albert László: Villanások (a jövő kiszámítható)

Szögyal Rinpocse: Tibeti könyv életről és halálról

 

Tervezett előadók: az Artus társulata, a Teljes Valóság Taoista iskola tai chi chuan és shen dao kungfu harcművészei, az Á la cARTe kórus és egy kamara zenekar

 

Látványtervező: Sebestény Ferenc, Goda Gábor

Kreatív technika: Papp Gábor, Nagy Ágoston, Hajdu Gáspár

Zenei vezető: Philipp György

Tudományos munkatárs: Kenyeres István

Fénytervező, alkotó munkatárs: Kocsis Gábor

Jelmez: Lőrincz Kriszta

Rendező-Koreográfus: Goda Gábor