Kele Fodor Ákos - Modeo: ECHOLÁLIA > LIVE

 

tervezőgrafikai installáció tárlatvezetéssel + elektroakusztikus, audiovizuális versperformansz

május 4-én és 5-én 20.00 órakor

 

Az Echolália egy 2017-ben megjelent vizuálisköltészeti művészkönyvből és egy verses, elektronikus-zenei hanglemezből álló multimédia-mű, melynek ötletgazdája és vezető szerzője Kele Fodor Ákos szépíró; az album zenei társszerzője pedig a sokoldalú sound designer és elektronikus-zenei producer Modeo. 

Az installáció

A 12 tipografikát tartalmazó poszterkiállítás a könyv kinagyított részleteiből épül fel. Kele Fodor Ákos tárlatvezetésében megmutatja, hogy a kortárs designnal készült tipografikák milyen kapcsolatban állnak a vizuális költészet legrégebbi – több ezer éves – történetével.

"Betűm, mint lélek, bennem hangzol test szerint."

praebm4

 fotó: Bach Máté

 

A performansz

Az Echolália-performansz az Echolália-album továbbgondolt, kiterjesztett csápja: a versek hosszabb változatban és a könyvben velük szoros kapcsolatban álló versek társaságában elevenednek meg.

Az Echolália-könyv egyik központi gondolata, hogy szavainkat mára már halott emberektől örököltük, tehát a beszédünk révén a halottak visszhangjai vagyunk – egészen az állatok hangjaiig visszamenőleg – anélkül, hogy ezt észrevennénk. A költemények azt vizsgálják, hogy miként születik értelmes nyelvi jelentés a nyelvi értelem nélküli hangsorokból (a halottak visszhangjából), az állati hangokból vagy épp pszeudo-nyelvek (idioglosszia, glosszolália) hangzóanyagából.

Kele Fodor Ákos és Modeo performanszáben szereplő versek tragikus családtörténeteket idéznek meg, melyekben a gyermeki beszélő magát és a család többi tagját egzotikus állatokként látja. Az előadás hangzásvilága egy lakatlan terület: technorganikus zene, mely sem a tisztán mesterséges hatást, sem a természetes hangzást nem részesíti előnyben.

A költeményekhez Modeo saját gyűjtésű hangokból és elektroakusztikus eszközeivel zenét és videoművészeti anyagot alkot, melyet Kele Fodor Ákos szavalata egészít ki az élő show alatt, méghozzá olyan módon, hogy mind a költő, mint a producer valós időben gépileg modulálják a beszédhangot. Az Echolália kompozícióban az emberi hangot bontják elemeire elektronikus úton, miközben kölcsönösen rezolnálnak egymás jeleire és azok variánsaira.

„Létezik egy nyelv előtti visszhangnem.”

Modeo1

 

A mű eddigi eredményei:

Formatervezési Kiállítás, 2016

Országos Tervezőgrafikai Biennále, 2016

Highlights of Hungary-jelölés, 2016

Best of 2016 – magyar művészek és designerek (magyArt)

2016 KULTkönyvárgyai, első hely (KULTer)

 

RÉSZLET A ZENEI ALBUMBÓL:

https://soundcloud.com/modeo-official/kele-fodor-akos-modeo-echolalia-preview

 

VIDEO:

Vimeo

https://vimeo.com/163231258