Kérész Művek 49. - Tér(v)iszony

2018. március 24. 20.00 Artus Stúdióban

Amire most hívunk benneteket az nem csak egy soron következő Kérész Művek performansz-kocsma est, hanem egy készülő előadás egyik újabb lépése. Elkezdtünk a következő előadásunkon dolgozni. Lépésről lépésre haladunk. Felvetettük a témát, amiről gondolkodunk, beszélgetünk, kísérletezünk. Képeket, akciókat, rövid performanszokat hozunk létre. Ezeket a kísérleteket egy-egy Kérész Művek során kipróbáljuk, megnézzük, hogy működnek nézőkkel. Keressük azt az irányt, ami mindannyiunkban ott van, és ami olyan úton vezet, amelyen menni is jó, nem csak megérkezni.

A márciusi Kérész este folyamán megkérdeznénk titeket, hogy mit gondoltok arról a témáról/témákról, amibe éppen belevágtunk. Gondolkodjunk együtt szóban, akcióban, zenében. Ha van kedvetek és időtök, gyertek el és ezáltal legyetek ti is a készülő új előadás alkotótársai.A téma a cím maga, mindenki értse ahogy akarja/tudja: 

Tér(v)iszony

                     


A Kérész Művek sorozatról:

Egy előadás, mely egyazon napon megszületik, kiteljesedik, és meghal.

Minden Kérész Művek premier. A társulat művészei egy adott témára, egyetlen intenzív próbanap alatt hoznak létre egy új, egyedi, egyszeri és megismételhetetlen előadás-eseményt. Ami aznap este történik, az abban a formájában soha többet nem lesz látható.

A Kérész Művek sorozat minden estje szokatlan, izgalmas és kiszámíthatatlan esemény az alkotó-előadók és a nézők számára egyaránt. Nincs szinpad, nincs nézőtér. A nézők és művészek, mint egy kávéházban, asztaloknál ülve kötetlenül beszélgethetnek, miközben folyamatosan vizuális, zenei és színházi akciók történnek körülöttük.
A Kérész Művek meghatározhatatlan műfajára talán a „kortárs varieté” vagy „performansz-kocsma” lehetne a legjobb kifejezés.

Az Artus Kérész Művek performansz-kocsma sorozata 2010-ben indult útjára, 2017 végéig 48 epizódot mutattak be. Célja, hogy gondolatokban gazdag, formailag merész akciókkal élessze fel a „performance art” valódi szellemét, ahol a spontenaitás és a pontos kidolgozottság paradox módon, egyszerre érvényesül.

Az Artus társulat gyakran hív meg vendégművészeket egy-egy Kérész Művek est megalkotásához. A színház és tánc műfaján kívűl képzőművészek, zenészek, intermédia művészek, filmesek és programozók, olykor hazai vagy külföldi társulatok is kapcsolódnak a kreatív munkához.A Kérész Művek 49 - Tér(v)iszony alkotói és előadói: 
Bakó Tamás, Bodóczki Antal, Debreczeni Márton, Kocsis Gábor, Lukács László, Mayer Zita, Mikó Dávid, Mózes Zoltán, Nagy Csilla, Papp Gábor, Philipp György, Szalay Heni

Rendező: Goda Gábor