Ulysses nappalija – 2011

Bemutató: 2011. április 20. Artus Stúdió

Az örök visszatérés mítosza az emberiség egyik legalapvetőbb kérdését veti fel. Hová tart az ember, aki egész életében úton van?

Mindannyian Odüsszeuszok vagyunk. Legbelül mindig utazunk s a világunk akkor válik teljessé, mikor végre hazaérünk.

 „Az Artus-gyárépület hatalmas csarnokának dohányzóasztalokkal és ülőgarnitúrákkal berendezett alkalmi nappalijában foglalnak helyet a nézők. A közönség és az előadók közötti választóvonal teljes felszámolása itt funkcióval bír: a nézők az előadók közvetlen közelségében átélhetik, hogy egy kialakuló mítosz szereplői.”

/Kutszegi Csaba/

Trailer:

Az előadás létrejöttét inspirálták:

1. Odüsszeusz, Ulysses – és az örök visszatérés mítosza


Homérosz Odüsszeusza húsz évig hajózott a tengeren – Joyce Ulyssese egy napon át bolyongott Dublin városában. A végeérhetetlennek tűnő utazás az Ulysses nappalijában egy előadás idejébe sűrűsödik. Ahogyan Joyce ír, úgy alkot az Artus: a belső utazás látomásszerű képek szövetét tárja fel, az ember tudatában villanásszerűen, egyszerre jelennek meg a tér és az idő legkülönbözőbb pontjai és az ott zajló történésekről szerzett impressziók.

2. Kérész Művek

A Kérész Művek előadásai nyitott próbafolyamatként, a nézők jelenlétében építették az Ulysses nappaliját.A 2010-ben megkezdett rendhagyó performanszkocsma-sorozat minden epizódja egyszeri előadás, premier, melyet a résztvevők egyetlen intenzív nap alatt hoznak létre. A spontaneitás és a pontos kidolgozottság paradox módon egyszerre érvényesül: a Kérész-performanszok végleges formájukat csak a nézők jelenlétében nyerik el. 
 

3. Földhajó (Alkotó elvonulás, Noszvaj, 2011):
4. Egy-Nap-Fordulat:

„Fent álltam a hegyen, és lassan megfordultam egyszer a saját tengelyem körül. Egyszerűen körbefordultam, de egy nap, azaz 24 óra alatt. Annyi idő alatt, mint ahogy a Föld fordul meg a tengelye körül. Egy napot álltam egy helyben, lassan mozdulva, fordulva, összehangolódva, eggyé válva a Földdel.
Forgás közben újrafogalmazódott a világ:
A közvetlen valóság és a látomások együtt léteznek.
A Föld nem a lábam alatt van, hanem körülvesz.
A zaj a csend része.
Nem itt állok, hanem mindenhol.

Az Egy-Nap-Fordulat rítus és meditáció, tele fájdalmas és egyben felemelő ellentmondásokkal.” /Goda Gábor/

5. Antinómia:

A belső ellentmondásokban rejlő teljesség.
Mindig meg voltam győződve, hogy az igazság az ellentmondásokban van elrejtve, hogy az ellentétek egymást kiegészítve alkotnak teljes egészet.
Az előadás maga pedig Folyamatos Jelenlétek Párhuzama és az ellentmondásokkal teli képek és helyzetek bábeli építménye lett.Fotógaléria

Kritikák, írások:

Kutszegi Csaba: Goda-fordulás a hétköznapi hősökhöz
Varga Sándor Márton: Ulyssesnek nincs is nappalija!
Ferencz Krisztina: Rítus a színházban

További dokumentumok:


Hol-mikor

Teljes videó:


Stáblista:

Alkotó-előadók:              

Boross Martin, Debreczeni Márton, Gold Bea/Dombi Kati, Nagy Csilla/Ferencz Krisztina, Fischer Balázs, Goda Gábor, Kocsis Gábor, Mózes Zoltán, Téri Gáspár, Tucker András, Virág Melinda

Alkotótársak:    

Bodóczky Antal, Nagy Ágoston

Rendező:            

Goda Gábor


Támogatók: NKA, EMMI, Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága, Vylyan Borászat