Arccal a halnak – 2015-től napjainkig

Arccal a halnak – 2015-től napjainkig
arccal logó

A program eddigi résztvevői:

Demeter Helga: LEHET RÁ NEM GONDOLNI

2019. május 25. (szombat) 20:00

Mozgás. Költészet. Egyperces szobrok.

Alkotók:
Pion István, Simon Márton, Závada Péter verseiből, és Csinta Áron, Gábor Tamás Indiana, Süveg Márk slam soraiból
a szöveget összeállította és játssza: DEMETER HELGA
Konzulens: NAGY JÓZSEF
Design: SZABÓ MÁRTON ISTVÁN
Rendezte: DEMETER HELGA és SZABÓ MÁRTON ISTVÁN

A előadás a költészet, a képzőművészet és a színház fúziójára vállalkozik: a kortárs szövegekből összeálló monodráma Erwin Wurm Egyperces szobrait, mint a hétköznapok groteszk egyensúlypontjait alkotja újra a fizikai színház eszközeivel.
Hogyan lehet feldolgozni egy szakítást a kimondott szavakon, és hogyan lehet a mozgáson keresztül? Segítségül lehet-e hívni a felejtéshez a hátramaradt tárgyakat? Mi kell ahhoz, hogy újrateremtsük az elveszett egyensúlyt?


Demeter Helga a Soproni Petőfi Színház színésznője. Színművész alap majd mesterszakos diplomáját 2015 és 2017-ben szerezte meg a kolozsvári Babes- Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán. Gyakorlati éveit a Kecskeméti Katona József és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban töltötte.
———
A budapesti Színház és Filmművészeti Egyetemen töltött féléves Erasmus részképzése alatt létrehozott egy előadást az Ódry Színpadon, 2017.május 8-ai bemutatóval. Az előadás címe “Lehet rá nem gondolni”.  Az előadás konzulense Josef Nadj volt. Az ő segítségével létrehoztak egy egyéni performatív előadást, amivel kísérletet tettek a színház, a fizikai színház, a kortárs képzőművészet és a kortárs magyar irodalom egyesítésére. Az előadás rendezője és látványtervezője Szabó Márton István fiatal kortárs költő (Másodlagos kötések – Libri Kiadó, 2016), és jelmeztervező volt. Pion IstvánZávada Péter és Simon Márton kortárs költők versei és slam poetry szövegrészletek hangzanak el benne. Továbbá Erwin Wurm ausztriai művész egyperces szobrait jeleníti meg.

Szabó Veronika: QUEENDOM

2017. november 24. péntek 20:00, november 25, szombat 17.00, 20:00

„…Vannak, akik ezt így egyszerűsítik: A férfi cselekszik, a nő megjelenik. A férfiak nézik a nőket. A nők a mások által nézett önmagukat figyelik. Így változtatják tárggyá magukat, elsősorban a tekintet tárgyává: látvánnyá.”

Queendom
John Berger, Mindennapi képeink, 1972

Hét lény, hét női test. Szüzek, királynők, bölcsek, anyák és harcosok. Megjelennek neked és általad. Megelevenednek fantáziáidból és visszaveszik, ami az övék.

A Queendom a kortárs színház, a fizikai színház és a dragshowk metszéspontján egyensúlyoz.

Improvizációkra épül előre lefektetett játékszabályok mentén, így minden este új előadás születik, amelynek a nézői jelenlét fontos alkotója.

Női és férfi ábrázolásokat vonultat fel a reneszánsztól a mai popkultúráig.  Szerepeket mutat be és vetít egymásra, amíg a határvonalak elmosódnak, és a néző tekintete rajzolhatja őket újra.

Az előadás explicit szexualitást és meztelenséget tartalmaz.

A előadás több mint fél éves intenzív színházi kutatómunka eredménye, amelynek során az alkotók egy kollaboratív folyamatban fedezték fel, mit csinálhatna együtt egy csapat nő, ha csak ők léteznének egymás számára és ők diktálnák a szabályokat. Foglalkoztak a hatalom, szexualitás és erő kérdéseivel. Kísérleteztek archetipikus és hétköznapi férfi és női szerepek, attitűdök imitálásával és kiforgatásával.

Az előadók ezekről a szerepekről és a nemek kérdéséről színházi és magánemberként is egészen mást vallanak. Ebben a produkcióban helyet kaphat ez a sokszínűség. Akadnak köztük német, amerikai, lengyel nemzetiségű színészek, művészek, pedagógusok, performansz-művészek, így kulturálisan is összetett tapasztalatokból indult ki a közös munka. A téma politikai vonatkozása miatt ez az összetettség és sokszínűség fontos elvi alapvetése a produkciónak. Szabó Veronikát leginkább az érdekelte: egy ilyen jellegű színházi kutatás hogyan változatja meg a folyamat résztvevőit, és hogyan nyitja meg a viselkedésformák új lehetőségeit.

„ Az inspirált, hogy megmutassak valamit abból, hogy milyen szerepekbe, attitűdökbe kényszerülnek bele nők a hétköznapi életükben, a mindenhonnan áradó női ideálok és a férfitekintet világában. Az előadásban hangsúlyos, ahogy a nők férfiak által láttatva cselekszenek. Egyik központi kérdése azonban, hogy ki lehet-e ebből lépni. Mit okoz a nőkben a férfitekintet? Mi a reakciója erre egy csapat nagyon különböző identitású nőnek?  Hogyan lehetséges szabadabb, játékosabb, ösztönösebb formában viselkedni egy női testben egy csak nőkből álló közösségben és kapcsolódni a nézőkkel.”        Szabó Veronika

Szabó Veronika szabadúszó performer, rendező és közösségi színházi szakember. Fizikai színház és kortárs színházi mesterszakon végzett a Royal Central School of Speech and Drama konzervatóriumban, ahol többek között a rendezői szerep újragondolásával foglalkozott. Éve óta dolgozik immerzív, helyspecifikus és részvételi színházi előadásokon.  Különböző munkáiban a közös pont, hogy a nézőre nem mint passzív befogadóra tekint, hanem partnerre, aktív résztvevőre, akit játékra lehet invitálni. Az utóbbi években előadásaiban a nemek kérdésével foglalkozik. Munkáit itthon, az Egyesült Kiralyságban és Németországban is több fesztiválon bemutatták. 2017-ben az L1 Egyesület rezidens művésze.

Az előadás az Arccal a halnak program keretein belül valósult meg.

További információ:  https://szaboveronika.com/

Alkotóstáb:

Rendező, koncepció: Szabó Veronika
Előadók: Borsos Luca, Julia Jakubowska, Kemény Rozália, Lakos Fanni, Lori Baldwin, Makra Viktória, Sarah Günther
Rendező asszisztens: Kallós Viola
Produkciós aszisztens: Faragó-Kovách Eszter
Konzulens: Ladjánszki Márta, Vadas Tamara Zsófia
Jelmez: Ádám Anna
Látvány: Poór Dorottya, Szabó Veronika
Fény: Bredán Máté, Major Matyi
Zenei szerkesztő: Somló Dávid

Külön köszönet Cserne Klárának, Rózsavölgyi Zsuzsának és Vavra Júliának

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, L1 Egyesület, EMMI, Műhely Alapítvány, Sín Kulturális Központ és az Artus Stúdió

Cserne Klára: NYELV és LÉLEK

2017. október 28-29-30. 
20:00

igazolvany sorba
Cserne Klára

1991-ben születtem, így a magyar neoavantgárd eseményeit csak videófelvételekről, könyvekből, újságokból és családi történetekből ismerem. Emellett a rendszerváltás utáni vallási szabadság hatására felvilágosult értelmiségi szüleim ortodox zsidó szellemben kezdtek nevelni.

Pontosabban egy ortodox zsidó óvodába jártam, otthon pedig pszichiáter apukám szabadidejében hipnóziskísérleteket végzett rajtam, többdiplomás feminista édesanyám pedig vezette a háztartást és Erdély Miklósról mesélt. 

Az óvodában eközben pedig nem csak a színház volt tilos, mint olyan esemény, ahol hazugságokat mondanak és olyan intézmény, ahol a képmások mutogatása zajlik – ezen kívül tilos volt még számos más dolog: például azt gondolni, hogy dinoszauruszok léteztek volna valaha. A színezős rajzfüzetben a dinoszauroszos oldalakat papírragasztóval előre összeragasztották, hogy nehogy színezés által hinni kezdjünk bennük.

Az összeragasztott dínókra ettől csak még nagyobb imádattal tekintettem, és hasonlóképpen történt a színházzal is: a világ legvarázslatosabb dolgának gondoltam.

Kiderült azonban, hogy bár mesésnek tűnik, mégis a klasszikus színházi terekben uralkodó bezártságtól, sötéttől és tömegtől erősen irtózom azóta is, így inkább erdőkben, könyvtárakban, utcákon, nyaralóhelyeken, magánlakásokban, gyárakban és sportpályákon dolgozom, egészen kicsi korom óta. Jelenleg az Átváltozó Egyesület (www.atvaltozo.com) elnöke és a Mome Doktori Iskolájának Phd kutatója vagyok.

NYELV és LÉLEK – színházi előadás

borito5


CSERNE KLÁRA – az interaktív játékok, a formabontó szabadtéri műsorok és a váratlan fordulatok igen nagy szakértője. Legújabb meglepetés, hogy idén egy egész estés, hagyományos színházi előadással, egy történelmi vígjátékkal, egy kosztümös bohózattal jelentkezik. 

A Dinamó Budapest (https://www.facebook.com/DinamoBudapest/) dekonstrukciós kísérletei és az Átváltozó Egyesület (https://www.facebook.com/atvaltozo/) közösségi mutatványai után ideje megkomolyodni és végre rendesen viselkedni. Erről fog szólni a NYELV és LÉLEK című előadás.

Komolyság – rend – nyugalom. 
Mindenki maradjon a helyén. 
Nem lesz semi baj, lélegezzenek mélyeket.
Itt nem érhet minket kellemetlenség.
Végre meggyógyulunk.

A NYELV és LÉLEK Ferenczi Sándorról, egy különleges magyar tudósról szól. Legfontosabb találmánya: az empátia és a szeretet elhelyezése a pszichológia tudományos eszköztárában. Életművének színpadi feldolgozása által azt remélem, hogy az empátia és a szeretet a színházi munka professzionális eszköztárának is önálló és egyenjogú részévé válhat.
Egy másik hiányt is érint ez az előadás: alig léteznek nőkről szóló történetek, a nők történeteiről szóló színdarabok – mivel a színdarabokat legnagyobbrészt férfiak írják, közismert, általában férfiakról szóló történetek alapján. (Majdnem ebbe a hibába estem én is Ferenczi Sándorral, e történelmi férfival.)
Ferenczi Sándort és személyes mesterét, Sigmund Freudot női páciensek, majd gyógyulásuk után női tanítványok vették körül. Ők a pszichoanalízis történetének mellékszereplői – a NYELV és LÉLEK című előadás főszereplői. 

Szerző: Cserne Klára
Dramaturg: Daoud Dániel
Szereplők:
Emma Ö – Szabó Veronika
Éneklő koldus – Paizs Miklós Sickratman
Ferenczi Sándor – Rácz Lőrinc
Fikusz Benjamin – Bősze Ádám
Gonosz Professzor – Terhes Sándor
Régi ismerős – Cserne Klára
Produkciós partnerek: Átváltozó Egyesület, Arté Kft., MOME Doktori Iskola, Artus Stúdió
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Bővebben: http://cserneklara.hu/cserne_klara/NYELV_es_LELEK.htmlSomló Dávid: KERENGŐ

2017. május 12. 18:00, 19:30 és

2017. május 13. 10:30, 18:00, 19:30

3

Egyszerre közösségi koreográfia, a nézőt átölelő hang kompozíció és bensőséges meditáció egy üres épület terein. A ‘Kerengő’ arra keresi a választ hogy miként létezünk és létesítünk kapcsolatot amikor nem maradt más csak sétálni és hallgatni. 

Az előadás egy olyan kollektív mozgás és hang koreográfia megteremtésére invitálja a résztvevő nézőket amely egyszerre képes teremteni elmélyült jelenlétet, párbeszédet folytatni egy gyárépület tereivel és kísérel meg reflektálni arra, hogy hogyan élünk és lépünk interakcióba egymással egy urbánus térben. Az ARTUS Studió gyárépületét a résztvevők által bejáró darab így lesz egyszerre helyspecikus performansz és a nézőkben megszülető közös színházi élmény.   

ka lvin lenadscape 1Somló Dávid Budapesten élő interdiszciplináris alkotó/zenész. Az elmúlt években olyan interaktív hang alapú performanszokat készít, amelyek mozgó hangforrások segítségével emelik ki a tér, a test és a hang kapcsolatát és egy a befogadót átölelő előadói teret teremtenek. Elődásai bemutatásra kerültek szerte Európában és Brazíliában is többek között a FIME Sao Paolo (BR), CROSS Awards (IT), NOW’16 (UK), Audiograft Festival (UK), Montag Modus (GER) és UH Fesztivál (HU) keretében. Az L1 egyesület rezidens művésze 2017-ben.

Video az előadás színházi verziójáról: 

Az egyszerű instrukciók/korlátok megnyitják a lehetőséget a komplexitásba való elmerülésbe. Műhelymunka társas kapcsolódásokból. Mikrokozmosz volna a legtalálóbb egyszavas kritika. (…) A tér és idő fundamentális aspektusai Somló érzékeny kezelésével lettek megteremtve és újrateremtve. ” Alexandra Baybutt, Bellyflop Magazine

davidsomlo.com


Lukács Mihály: ROMÉPÍTÉS- helyszínházfilm2017. május 6. és 7. 20:00 órától

IMG 6191

ZÁRÓEGYENLEG

Minden életmű

egy-egy életbe kerül.

EMLÉK-TÁBLÁCSKA

Egy-egy téglát mind
adtatok a romhoz, mely
csakis az enyém
 Minden tett, szándéka ellenére,romépítés. Az elvakult és gyönyörű akarat, ahogyan megállíthatatlanul, szakadatlanul építjük saját életművünk, így: emlékművünk. Fodor Ákos haikuit használjuk kutatásunk ugródeszkájának. A haikuk téglák, melyből az előadás szerkezete épül fel. A színházi formákat a film nézőpontját használva bővítjük a nézői szerepet újragondoló valódi utazássá. Alkotók: 
Hantos Násfa
Kemény Rozália
Lukács László
Lukács Máté
Mayer Zita
w. Horv ‘ th TiborMózes ZoltánKülön köszönet: Négyesy Attila,Szalay Henrietta
Zenészek: László Lilla, Heppes MiklósZenei vezető: Lukács László
Nézőtér-tervező: Heppes Miklós
Képzőművész munkatárs: Nyíri Julianna
Jelmez: Szabó LucaNézőtér:  Szondi Dávid

Lukács Mihály projektje.Producer: Kompánia Színházi TársulatAz Artus Kortárs Művészeti Stúdió –  Arccal a halnak programjának keretein belül jöhetett létre. Támogatók: NKA, Visegrad Fund, Zsámbéki Színházi Bázis


Kalmár Ákos: Esumi és Asao
Acsai Roland azonos című nó drámája nyomán2017. március 17-én és 18-án     20:00  órakor

honlapra kalmarakos

Küldetés

A Ziggurat Project célkitűzése tér-specifikus előadások létrehozása különböző művészeti ágak szerves vegyítésével. Ennek megfelelően, Acsai Roland Radnóti-díjas és Zelk Zoltán díjas drámaíró, író, költő, műfordító modern nó-dráma imitációját egy összművészeti alkotás formájában dolgozzuk fel. Roland a kezdetekben a nó-drámákat szabadtéren játszották, később kerültek csak a speciálisan erre a célra létrehozott, sajátos színházi terekbe. Mi sem csupán hagyományos teátrumi térben gondolkodunk: a darabot múzeumtérben, mint semleges, üres térben is bemutatjuk. Kísérletünk többek közt kiterjed e két hagyomány (színházi és nem színházi tér) felelevenítésére, újragondolására. Emiatt a darab minimális eszközhasználattal él, ebből kifolyólag több különböző helyszínen is megállja a helyét, hűen megőrizve a dráma cselekményét, annak keleti ihletettségét.

Az előadás munkacíme Esumi és Asao, ami megegyezik a Roland által írt nó-dráma eredeti címével. A darab szellemiségét, látványvilágát, eszközhasználatát, zeneiségét tekintve erősen merít a japán kultúrából, művészeti ágakból, színházi, zenei és tánc formákból (harcművészet, zen filozófia, a nó-dráma hagyománya) oly módon, hogy mozgásrendszerében, képi világában letisztult alkotás jöjjön létre, ami lineáris módon követi a dráma szerkezetét.

Az előadás kísérletet tesz arra, hogy a japán hagyományokat miként vagyunk képesek magyarként befogadni, újraértelmezni és saját színházi nyelvezetünkön keresztül kifejezni. Nagyon fontosnak tartjuk a próbafolyamatot megelőző kutatási fázist, ami a japán mozgás és zenei világ elmélyült tanulmányozásából áll külső mentorok (a téma szakemberei) segítségével, útmutatásával. Nem reprodukálni szeretnénk a keleti világ hagyományait, hanem az elsajátított ismeretekkel dolgozva egy, az előadók ezen tapasztalataiból leszűrt belső élményein alapuló előadás létrehozását tűztük ki célul.

Az alkalmazott zene szerepe a műben

A japán zene kialakulását az ősi kínai kultúra által gyakorolt hatásában találjuk meg. Hangzásvilágára és zeneelméleti gyökereire nagy befolyást gyakorolt. Az ősi kínai és japán zene ötfokú és hétfokú hangsorainak matematikai, összhangzattani alapjai és megszólaltatásuk módja egyaránt számos kapcsolódási pontot feltételez az ókori görög zeneelmélettel kapcsolatosan. Bizonyos értelemben rímel a későbbi korok európai zeneszerzők által használt különböző pentatóniák és modális hangsorok újbóli felelevenítésére, használatára is. A földrajzi, vallási és kulturális különbözőségek miatt azonban, az esztétikai és tartalmi lényege eltér, ezáltal egy másfajta zeneelméleti értelmezési tartományba esik. A zenészek a zenei anyag kialakításánál, épp ezt a kettőséget, a kultúrák eltérésének, hasonlóságának párhuzamos egyidejűséget szeretnék kihasználni.

A zenei koncepció egy olyan hangzásvilág kialakítása, melyben a hagyományos japán zene a magyar népzenével és klasszikus zenével korrelálva születik meg, tanulmányozva és figyelembe véve az ázsiai valamint az európai zeneelmélet alapjait, annak kulturális hátterét. A zenei kifejezés eszköze és módja az előzetes kutatások ismereteinek tükrében, egy kötött összhangzattani és formatani rendszerben való rögtönzött komponálásban valósulna meg, a mű dramaturgiájához hűen kapcsolódva. A japán zene nó színházban elfoglalt szerepéhez és zenei narratívájához hasonlóan – a tánc koreográfiájának tartalmi elemeihez kötődve – egy erőteljes, feszültségkeltő, a keleti értelemben elgondolt “idő megdermedését” megidéző, katartikus zenei atmoszféra létrehozása a cél. Esumi: Kovács EmeseAsao: Kalmár ÁkosA Bambuszliget Boszorkánya: Munkácsi ÁdámIsten: Porteleki ÁronZenészek: Munkácsi Ádám, Porteleki ÁronKoncepicó, maszkok: Kalmár ÁkosRendező – koreográfus: Kalmár ÁkosTervezett időtartam: 40-45 perc Támogatók: Sín Kulturális Központ, Artus Stúdió, Pro Progressione, Japán AlapítványKülön köszönet: Batarita


Az előadás után fellép:

Mózes Zoltán és Ratkóczi Huba duó

PSEUDOBOMBS

“Industrial experiment dark blues”, elektromos kalimbával és “hegetárral”.

Mózes és Ratkóczi e két estére, a tőlük megszokottól eltérő, új zenei formanyelvet dolgozott ki, melynek középpontjában az improvizáció, illetve kísérleti zenei eszközök létrehozása és használata áll. Az újszerű hangzásban ismerős elem lesz a rájuk jellemző, masszív dob gitár együtt játék. A zenész páros sokak számára ismerős lehet a budapesti underground zenei életből. Néhány példa, a teljesség igénye nélkül : Napokon, Soulbreakers, Sovák Anna és zenekara, Seen, Esclin Syndo …

MOZES RATKOCZI kw

Unknown Text – Insert /Tőled tanultam az egyéniségem/2016. szeptember 16-án és 17-én
20:00  órakor

„Minden test mindaddig nyugalomban vagy az egyenes vonalú egyenletes mozgás állapotában marad, amíg a rá ható erők mozgásállapotának megváltoztatására nem kényszerítik.” (Newton I. törvénye)

Az „Insert” a személyiség külső tényezők hatására történő alakulásával foglalkozik. A koreográfia három emberi test egymásra ható mozgásával szimbolizálja az énkép dinamikus fejlődését, ahol a figyelem a jelenség absztrakt leképezésére és annak mechanizmusára irányul. A különböző hatások feldolgozása és beillesztése sokszor magunk számára is egy láthatatlan folyamat, melynek pontos következményei nem írhatók le képletekkel. Éppen ezért célunk a tánc- és a vizuális művészet eszközeivel olyan akció-reakció fejezetek megjelenítése, ahol akár több különböző hangulatú és látványú végkifejlet tárul a néző elé. Mindezt az események újrajátszódásával és a külső erők változtatásával próbáljuk elérni.

Az „Insert” tehát nem egy lineáris vázra komponált darab, akárcsak Max Frisch Játék az életrajzzal című drámája, melyben a főszereplő „mi lett volna ha… ? ” kérdéseire az életrajzának újrajátszásával kap válaszokat, illetve lehetőséget egy alternatív befejezésre.Alkotók / Előadók:  Békési Szanett, Oláh Balázs, Sessi KrisztaInstalláció, Zene:  Békési ErvinJelmez: Hornyák DóraPRODUKCIÓS PARTNER : KATLAN CSOPORTTámogatók: Új Előadóművészeti Alapítvány, Műhely Alapítvány


Tóth Laura, Závodszky Rita:Yin2016. szeptember 16-án és 17-én

A kínai taoista filozófia a yin és yang elvén alapszik. Szimbólumában megjelenik egy mindenre kiterjeszthető világnézet, amelyben az ellentmondások összefonódnak és függenek egymástól. Amikor kimondjuk a yin szót akaratlanul is gondolunk a yangra. Egy fogalom felvázolásánál, mindig mögötte rejlik annak ellentettje, amely nélkül nem is létezne. Míg a yin többek között a hideg, a víz és a nő, addig a yang a meleg, a tűz és a férfi szimbóluma. Így a yin látszólag nem egész, mégis önmagában is teljes. Az előadás olyan elmék szüleménye, akik rendkívül különbözőek, de mélyen gyökerezik bennük a hasonlóság. A táncosok nem eljátszák szerepként a nőiséget, hiszen két női szereplő van a színpadon. Megkomponált, színpadias és parodikus jelenetekkel mutatják be, hogy számukra mit jelent nőnek lenni. Beáztatják a humor filterét az élet vizébe és keresik azt az ízesítést, ami a szélesebb közönség számára is fogyasztható. A darab elején alázattal ajánlják fel munkájuk gyümölcsét a közönségnek, jelezve, hogy a tánc mindkettejük számára nem csak szépség és izzadtság. A témában sokféle asszociációval dolgoznak, azonban konkrét mondanivalójuk sokszor csak a sugallás szintjén jelenik meg, mint például a női szeszély, a szexizmus és az erőszak. Emellett az is felmerül, hogy a vallási gyökerű indiai tánc átalakulhat-e gyermeteg civakodássá, miközben a földön hempergő kortárstánc keresi, hogy hogyan lehet emelkedett. A sok szerep után végül a tiszta tánc lesz az, amely lemossa az előző kérdésfelvetéseket és hagyja, hogy csak ők legyenek. Azok akik. Nők.Bemutatja a MoTus Mozgásszínházi EgyesületAlkotók / Előadók: Tóth Laura, Závodszky Rita


Marcio Kerber Canabarro és Molnár Csaba:TROPICAL ESCAPE

BEMUTATÓ: 2015. május 22., 20 óra

TROPICAL ESCAPE Marcio Kerber Canabarro és Molnár Csaba önszerveződő kollaboráció-sorozatának első állomása, mely az előadásban használt anyagok és ötletek megmunkálását, feldolgozását helyezi középpontba. Megpróbál kapcsolatot teremteni olyan művészek munkásságával, amelyek nem csak alkotásként, hanem egyfajta életformakánt is beazonosíthatók. Például a multi skilled drag queen előadók és az underground queer performansz kultúra.

TROPICAL ESCAPE mocskos álmok tanulmánya. Konkrét referenciákat használ, viziói összekapcsolják az exotikus paradicsomokat a fantázia laboratóriumaival. Az előadás fikciók kollázsa: Hollywood, pornó, olasz mozifilmek, dél- amerikai szappanoperák, francia balettek, szórakoztatóipari számok, születésnapi partik karakterei és rituáléi keverednek benne. Játékossága, bohózatszerűsége a másságot egy olyan alternatívaként mutatja fel, ami képes a normalitásból és a realitásból kiutat kínálni.

Alkotó-előadók:  Marcio Kerber Canabarro, Molnár Csaba

Látvány: Marcio Kerber Canabarro, Molnár Csaba

Fény: Mervel Miklós

Támogatók: Artus Stúdió, SIN Kulturális Központ, Új Előadóművészeti Alapítvány, Marcio Kerber Canabarro, Molnár Csaba


Drávucz Petra, Szűcs Dóra Ida: Útszeretők

Bemutató: 2015. május 22., 20 óra

utszeretok 1

„A vándorló madár elindul valahonnan, és elindul valahová. 

Az ősi ösztönök pókhálója abban a pillanatban összeköti 

az életnek, a földnek, a szívnek és a gyomornak ezt a két helyét

és erről letérni éppen úgy nem lehet mint a vonatoknak a sínekről.”

                                                                                                                                                     Fekete István 

Az ÚTSZERETŐK kortárs, Lábán-díjra jelölt táncszínházi produkció alkotói Drávucz Petra és Szűcs Dóra Ida, akik a Budapest Kortárstánc Főiskola végzett fiatal táncosai. Az alkotók azóta is folytatják a közös gondolkodást, új utak felkutatását, amit az iskola termeiben, szellemében alapoztak meg és számos sikeres tánciskolai produkcióban már kamatoztattak. Az ÚTSZERETŐK két hazai fesztiválon is szerepelt, és kivívta a szakma elismerését, mely a 2013 évi Lábán Rudolf-díj jelölésben is megmutatkozott.

A produkció alaptémája a fiatalság útkeresése. A darab az emberek közötti távolságot kutatja, milyen utak jönnek létre két ember között, például közvetlen találkozásokat idegenekkel, vagy évekig tartó viharos szerelemi viszonyokat. Az egyénre akár rövid találkozások is egy életre meghatározóak, míg máskor együtt töltött évek sem hagynak nyomot, az alkotók ezeket a végletek állítják szembe egymással a maguk fiatalos szemszögéből.

utszeretok 2
utszeretok 3

„az Útszeretők amolyan road movie-stílben előadott bolondos zenés-táncos utazás. Az előadó ex-BUTI-sok, Drávucz Petra és Szűcs Dóra talán már egy új generáció hírnökei: róják a köröket, koptatják az utat, surrog meztelen talpuk alatt a fekete graboplast szőnyeg„

„Erősen gondolkozom, hogy mitől él is annyira ez az előadás, hiszen nem beszélnek eget rengetően új mozgásnyelvet, ugyanakkor a kommersz zenei háttér használata nemveszélytelen – el lehetne hasalni rajta, ha nem elővigyázatosak. De nincs para. Pimaszul veszik maguknak a bátorságot, hogy ellavírozzanak már-már a giccs kapujáig is, aztán zsupsz, egy-két jól irányzott mozdulattal, grimasszal,vállrándítással, szúrós tekintettel, láthatatlan nyelvöltéssel visszarántják onnan az egészet, és kajánul az arcunkba vihognak: ne izguljatok, tudjuk, mitől döglik a légy!

Szóval, ott tartottunk, hogy mitől működik – és a választ itt és most a két előadó lehengerlő egyéniségében találom meg.

Ahogy a maguk koreografálta darabot ténylegesen is a maguk képére és hasonlatosságára formálják. Nem attól izgalmasak, hogy „jó” a koreográfia, vagy, hogy „jól” interpretálnak – egyébként jó és jól! –, hanem hogy ők maguk a darab. Ők maguk a koreográfia.”

Králl Csaba: LÁBÁN-LAUDÁCIÓ: ÚTSZERETŐK

http://vimeo.com/49920835

Koreográfia és tánc:      Drávucz Petra

                                            Szűcs Dóra Ida

 Zene:     Gato Barbieri: Az utolsó tangó Párizsban
                Mireille Mathieu: Les Yeux de L`Amour
                The Zombies: The look of love

Fény:      Pete Orsolya

Fotók:      Hevér Zsófia

Hangtechnika:      Fülöp László


DA-DA-DOG Formáció: Aki a spenótot szereti

2015. május 22. 20 óra, Artus Stúdió

DA-DA-DOG Formáció első megmutatkozására készül. Az alkotók a Budapest Kortárstánc Főiskolán kerültek szoros viszonyba a tánccal illetve egymással. Első előadásukat maga a kortárs tánc, mint jelenség, és az ahhoz való viszonyulások ihlették. Keresik a tánc kontextusát, mindennapi formáját és a koncepció jelentését. Az érthető érthetetlenség, avagy az érthetetlen érthetőség szempontjából vizsgálódnak. Céljuk nem az, hogy megváltsák a világot – ők csak szeretik a spenótot. S ti?
Formálja, táncolja, előadja:Dömötör Judit, Arnaud Blondel, Szeri Viktor, Harmath Olívia

Rendbe szedte: Harmath Olívia