Cseppkánon – 2015

az Artus – Goda Gábor Társulata és a Nemzeti Táncszínház

közös produkciója

Cseppkánon – Hogy vagy, Herakleitosz?

2016-ban LÁBÁN RUDOLF DÍJJAL kitüntetett táncelődás.

Trailer:

Az előadás egyszerre tekint vissza és néz előre,  összegez és új utat nyit.
Mozgásban van.

Koncert – tánc – színház

interferencia

A koncert: 

Egy elhangolódott rozoga zongora, egy  olvadó jégtömb, a csepegés, a sistergő gőz és a színpadot elárasztó eső kánonja hullámoznak együtt egy 17 tagú kórus hangáradatával.

A tánc: 

Az előadás egyik szellemi és egyben koreográfiai alapeleme a Tai Chi Chuan művészete. Az  áramlás, a nyugalom, az ellentétes minőségek tiszta, éles szembefordítása és kiegyenlítése. A  folyamatos jelenlét tudatállapota mozdulatban.

A színház:

Még a kezdetekben, a 80-as években hoztunk létre egy előadást, amit Hérakleitosz, az i.e. 600 körül élt görög filozófus 131 fennmaradt mondattöredéke inspirált.  Amikor e jelen “jubileumi, korszakösszegző” előadásunkon kezdtem gondolkodni, rájöttem, hogy 30 éve, folyamatosan Hérakleitosszal beszélgetek. Írom saját mondataimat, rendezem előadásaimat, amik most úgy tűnnek, mind egy évtizedeken átívelő, képzeletbeli dialógus töredékei. Lassan be kellett látnom, hogy ennek az előadásnak nem lehet más mozgatórugója, mint az eddigieket összegző, de immár tudatosan megélt beszélgetésfolyam Hérakleitosszal – Artus nyelven.

Interferencia:

Így az előadás olyannak tűnhet, mint egyetlen mozdulat, egyetlen hang, egyetlen kép folyamatos átalakulásban.

A cseppkánon

Az ember csepp, az emberiség tenger.

Két csepp együtt is csak egy csepp.

Egy cseppnyi érintés.

Egy csepp csak elkülönülten, csak önmagában lehet csepp.

Egy csepp a tengerben megszűnik cseppnek lenni,

akkor már csak a tenger létezik.

Az elkülönültség megszűnik.

A gondolatfolyó

A gondolat olyan, mint egy folyó. Guggolok a partján és néha belemerítek. Tenyeremben a víz a gondolat. Aztán visszaöntöm. Vajon kik merítették ki ezt a vizet már, és kik fogják ezután? Ők a barátaim. A gondolataim nem az enyémek. Más is gondolja ugyan azt. Tudom, mert olvastam már a saját gondolataimat olyan könyvekben, amelyeket évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt írtak. Ők a barátaim. Hérakleitosz, Lao Ce, Shakespeare, Hamvas, Weöres, Pilinszky, Eco, Mann és még sokan mások. Nézem a tenyeremben a vizet és gondolok. A gondolat nem őrizhető meg. Visszaöntöm a folyóba, hogy más is meregethessen. A víz nem áll meg. Mozgásban van. Olykor elpárolog, de visszatér. A gondolatok öröktől fogva keringenek, s néha fennakadnak az emberben. Megfogalmazódnak.

Goda Gábor

Fotógaléria:


Az előadásban elhangzó szöveg:

Herakleitosz – Goda párbeszéd-folyam

Mi jár a fejemben? Figyelj! A gondolat – folyó. Ülök a partján és belemerítek. Tenyeremben a gondolat. Aztán visszaöntöm. A gondolataim nem az enyémek. A gondolatok öröktől fogva keringenek, néha fennakadnak az emberben. Megfogalmazódnak. A gondolat mindenkiben egyetemes. A gondolat – folyó. A folyó, amelybe lépünk ugyanaz és mégsem ugyanaz. A gondolataim nem az enyémek. Kérdéseid legyenek! Hogy vagy? Te döntöd el hogy vagy. Menj és járj be minden utat, a lélek határát el nem érheted. Az út fel és le ugyan az. Az utam nem előttem, és nem mögöttem, az utam éppen a talpam alatt van. Figyelj. A tenger elpárolog a saját mértéke szerint. Bármely sejted bölcsebb, mint bármely gondolatod. Hallgass a sejtjeidre! Vedd észre, ha gondolataiddal fájdalmat okozol önmagadnak. Állj meg és gondolkodj másképp. Mindig légy következetes. Néha ne. Ne a célok vezessenek, azok csak állomások. Tetteidnek iránya legyen. A kör kerületén közös a kezdet és a vég. A halhatatlan halandó, a halandó halhatatlan. Figyelj! A csillagok nappal is az égen vannak, amikor nem látod őket.

A láthatatlan összhang a láthatónál erősebb. Ismerd fel, hogy mi lényeges és mi lényegtelen. A körnek egy középpontja van. Egy végtelen sugarú körnek minden pontja középpont. Egy zárt ökölbe semmi, egy nyitott tenyérbe az egész világ belefér. Nem itt állok, hanem mindenhol. Az ember, ha csak egymaga lenne, megszűnne embernek lenni. Szerető ölelés és halálos szorítás, egyazon mozdulat. A természet szeret elrejtőzni. A kutyák megugatják, amit nem ismernek. Az angyalok is csak annyit mondhatnak, amennyit ők tudnak. Ha kavarom, a sör is megzavarodik. Az ismerethalmaz nem tanít meg az értelemre. Az ismeret a fejben, a tudás a tettekben van. Az ember egy csepp, két csepp együtt is egy csepp. Egy cseppnyi érintés. Az ember csepp, az emberiség tenger. Mindaz, amit ébren látunk, halál, mindaz, amit alva, álom. A lelkek a vízből párolognak fel. Ugyan az a Nap süt minden emberre. A Zaj a Csend része. Te vagy az, akit keresel. Tat Tvam Asi. Minden Egy.


Kritikák:

Králl Csaba: Gyöngytől cseppig
Horeczky Krisztina: Átmeneti rendek
Antal Klaudia: A teljesség megélése
Kutszegi Csaba: Cseppben a világ
Turbuly Lilla: Kimondhatatlan egy-szerűség
Vass Edit: Live-art

További dokumentumok:

Hol-mikor
Műsorfüzet

Stáblista:

Alkotó előadók:

Bakó Tamás, Debreczeni Márton, Mózes Zoltán, Nagy Csilla, Virág Melinda

Tai Chi Chuan művészek:           

Baranyai Imre / Nagy „Sáska” Zoltán , Gregus László, Izsák Szilvia

Zenészek:          

Á la cARTe kamarakórus (művészeti vezető: Philipp György)

Tér-látvány:      

Sebestény Ferenc, Goda Gábor, Gold Bea

Jelmeztervező:       

Lőrincz Kriszta

Fényterv, alkotó munkatárs:      

Kocsis Gábor

Kreatív technika:           

Papp Gábor, Nagy Ágoston

Videó technika:

Megyeri Krisztián

Szövegek:         

Hérakleitosz, Goda Gábor

Zeneszerzők:    

Philipp György, Melis László

Produkciós asszisztens: 

Fazekas Anna

Produkciós vezető:        

Gáspár Anna / Hodován Margit

Rendező alkotótársa:    

Gold Bea

Külön köszönet:

Havasi András Tai Chi Chuan mesternek

Rendező-koreográfus:   

Goda Gábor


Támogató: Nemzeti Táncszínház, CAFe Budapest, EMMI, NKA,