Arccal a halnak – Demeter Helga: LEHET RÁ NEM GONDOLNI

2019. május 25.
20.00
Artus Stúdió

Mozgás. Költészet. Egyperces szobrok.

Alkotók:
Pion István, Simon Márton, Závada Péter verseiből, és Csinta Áron, Gábor Tamás Indiana, Süveg Márk slam soraiból
a szöveget összeállította és játssza: DEMETER HELGA
Konzulens: NAGY JÓZSEF
Design: SZABÓ MÁRTON ISTVÁN
Rendezte: DEMETER HELGA és SZABÓ MÁRTON ISTVÁN

A előadás a költészet, a képzőművészet és a színház fúziójára vállalkozik: a kortárs szövegekből összeálló monodráma Erwin Wurm Egyperces szobrait, mint a hétköznapok groteszk egyensúlypontjait alkotja újra a fizikai színház eszközeivel.
Hogyan lehet feldolgozni egy szakítást a kimondott szavakon, és hogyan lehet a mozgáson keresztül? Segítségül lehet-e hívni a felejtéshez a hátramaradt tárgyakat? Mi kell ahhoz, hogy újrateremtsük az elveszett egyensúlyt?


Demeter Helga a Soproni Petőfi Színház színésznője. Színművész alap majd mesterszakos diplomáját 2015 és 2017-ben szerezte meg a kolozsvári Babes- Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán. Gyakorlati éveit a Kecskeméti Katona József és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban töltötte.


A budapesti Színház és Filmművészeti Egyetemen töltött féléves Erasmus részképzése alatt létrehozott egy előadást az Ódry Színpadon, 2017.május 8-ai bemutatóval. Az előadás címe “Lehet rá nem gondolni”.  Az előadás konzulense Josef Nadj volt. Az ő segítségével létrehoztak egy egyéni performatív előadást, amivel kísérletet tettek a színház, a fizikai színház, a kortárs képzőművészet és a kortárs magyar irodalom egyesítésére. Az előadás rendezője és látványtervezője Szabó Márton István fiatal kortárs költő (Másodlagos kötések – Libri Kiadó, 2016), és jelmeztervező volt. Pion IstvánZávada Péter és Simon Márton kortárs költők versei és slam poetry szövegrészletek hangzanak el benne. Továbbá Erwin Wurm ausztriai művész egyperces szobrait jeleníti meg.