Drávucz Petra, Szűcs Dóra Ida: Útszeretők

Bemutató: 2015. május 22., 20 óra

Arccal a halnak program

Artus Stúdió

utszeretok 1

„A vándorló madár elindul valahonnan, és elindul valahová. 

Az ősi ösztönök pókhálója abban a pillanatban összeköti 

az életnek, a földnek, a szívnek és a gyomornak ezt a két helyét

és erről letérni éppen úgy nem lehet mint a vonatoknak a sínekről.”

                                                                                                                                                     Fekete István 

Az ÚTSZERETŐK kortárs, Lábán-díjra jelölt táncszínházi produkció alkotói Drávucz Petra és Szűcs Dóra Ida, akik a Budapest Kortárstánc Főiskola végzett fiatal táncosai. Az alkotók azóta is folytatják a közös gondolkodást, új utak felkutatását, amit az iskola termeiben, szellemében alapoztak meg és számos sikeres tánciskolai produkcióban már kamatoztattak. Az ÚTSZERETŐK két hazai fesztiválon is szerepelt, és kivívta a szakma elismerését, mely a 2013 évi Lábán Rudolf-díj jelölésben is megmutatkozott.

A produkció alaptémája a fiatalság útkeresése. A darab az emberek közötti távolságot kutatja, milyen utak jönnek létre két ember között, például közvetlen találkozásokat idegenekkel, vagy évekig tartó viharos szerelemi viszonyokat. Az egyénre akár rövid találkozások is egy életre meghatározóak, míg máskor együtt töltött évek sem hagynak nyomot, az alkotók ezeket a végletek állítják szembe egymással a maguk fiatalos szemszögéből.

utszeretok 2
utszeretok 3

„az Útszeretők amolyan road movie-stílben előadott bolondos zenés-táncos utazás. Az előadó ex-BUTI-sok, Drávucz Petra és Szűcs Dóra talán már egy új generáció hírnökei: róják a köröket, koptatják az utat, surrog meztelen talpuk alatt a fekete graboplast szőnyeg„

„Erősen gondolkozom, hogy mitől él is annyira ez az előadás, hiszen nem beszélnek eget rengetően új mozgásnyelvet, ugyanakkor a kommersz zenei háttér használata nemveszélytelen – el lehetne hasalni rajta, ha nem elővigyázatosak. De nincs para. Pimaszul veszik maguknak a bátorságot, hogy ellavírozzanak már-már a giccs kapujáig is, aztán zsupsz, egy-két jól irányzott mozdulattal, grimasszal,vállrándítással, szúrós tekintettel, láthatatlan nyelvöltéssel visszarántják onnan az egészet, és kajánul az arcunkba vihognak: ne izguljatok, tudjuk, mitől döglik a légy!

Szóval, ott tartottunk, hogy mitől működik – és a választ itt és most a két előadó lehengerlő egyéniségében találom meg.

Ahogy a maguk koreografálta darabot ténylegesen is a maguk képére és hasonlatosságára formálják. Nem attól izgalmasak, hogy „jó” a koreográfia, vagy, hogy „jól” interpretálnak – egyébként jó és jól! –, hanem hogy ők maguk a darab. Ők maguk a koreográfia.”

Králl Csaba: LÁBÁN-LAUDÁCIÓ: ÚTSZERETŐK

Koreográfia és tánc:      Drávucz Petra

                                            Szűcs Dóra Ida

 Zene:     Gato Barbieri: Az utolsó tangó Párizsban
                Mireille Mathieu: Les Yeux de L`Amour
                The Zombies: The look of love

Fény:      Pete Orsolya

Fotók:      Hevér Zsófia

Hangtechnika:      Fülöp László