Szabó Veronika: Queendom

2017. november 24. péntek 20:00, november 25, szombat 17.00, 20:00

„…Vannak, akik ezt így egyszerűsítik: A férfi cselekszik, a nő megjelenik. A férfiak nézik a nőket. A nők a mások által nézett önmagukat figyelik. Így változtatják tárggyá magukat, elsősorban a tekintet tárgyává: látvánnyá.”

Queendom
John Berger, Mindennapi képeink, 1972

Hét lény, hét női test. Szüzek, királynők, bölcsek, anyák és harcosok. Megjelennek neked és általad. Megelevenednek fantáziáidból és visszaveszik, ami az övék.

A Queendom a kortárs színház, a fizikai színház és a dragshowk metszéspontján egyensúlyoz.

Improvizációkra épül előre lefektetett játékszabályok mentén, így minden este új előadás születik, amelynek a nézői jelenlét fontos alkotója.

Női és férfi ábrázolásokat vonultat fel a reneszánsztól a mai popkultúráig.  Szerepeket mutat be és vetít egymásra, amíg a határvonalak elmosódnak, és a néző tekintete rajzolhatja őket újra.

Az előadás explicit szexualitást és meztelenséget tartalmaz.

A előadás több mint fél éves intenzív színházi kutatómunka eredménye, amelynek során az alkotók egy kollaboratív folyamatban fedezték fel, mit csinálhatna együtt egy csapat nő, ha csak ők léteznének egymás számára és ők diktálnák a szabályokat. Foglalkoztak a hatalom, szexualitás és erő kérdéseivel. Kísérleteztek archetipikus és hétköznapi férfi és női szerepek, attitűdök imitálásával és kiforgatásával.

Az előadók ezekről a szerepekről és a nemek kérdéséről színházi és magánemberként is egészen mást vallanak. Ebben a produkcióban helyet kaphat ez a sokszínűség. Akadnak köztük német, amerikai, lengyel nemzetiségű színészek, művészek, pedagógusok, performansz-művészek, így kulturálisan is összetett tapasztalatokból indult ki a közös munka. A téma politikai vonatkozása miatt ez az összetettség és sokszínűség fontos elvi alapvetése a produkciónak. Szabó Veronikát leginkább az érdekelte: egy ilyen jellegű színházi kutatás hogyan változatja meg a folyamat résztvevőit, és hogyan nyitja meg a viselkedésformák új lehetőségeit.

„ Az inspirált, hogy megmutassak valamit abból, hogy milyen szerepekbe, attitűdökbe kényszerülnek bele nők a hétköznapi életükben, a mindenhonnan áradó női ideálok és a férfitekintet világában. Az előadásban hangsúlyos, ahogy a nők férfiak által láttatva cselekszenek. Egyik központi kérdése azonban, hogy ki lehet-e ebből lépni. Mit okoz a nőkben a férfitekintet? Mi a reakciója erre egy csapat nagyon különböző identitású nőnek?  Hogyan lehetséges szabadabb, játékosabb, ösztönösebb formában viselkedni egy női testben egy csak nőkből álló közösségben és kapcsolódni a nézőkkel.”        Szabó Veronika

Szabó Veronika szabadúszó performer, rendező és közösségi színházi szakember. Fizikai színház és kortárs színházi mesterszakon végzett a Royal Central School of Speech and Drama konzervatóriumban, ahol többek között a rendezői szerep újragondolásával foglalkozott. Éve óta dolgozik immerzív, helyspecifikus és részvételi színházi előadásokon.  Különböző munkáiban a közös pont, hogy a nézőre nem mint passzív befogadóra tekint, hanem partnerre, aktív résztvevőre, akit játékra lehet invitálni. Az utóbbi években előadásaiban a nemek kérdésével foglalkozik. Munkáit itthon, az Egyesült Kiralyságban és Németországban is több fesztiválon bemutatták. 2017-ben az L1 Egyesület rezidens művésze.

Az előadás az Arccal a halnak program keretein belül valósult meg.

Alkotóstáb:

Rendező, koncepció: Szabó Veronika
Előadók: Borsos Luca, Julia Jakubowska, Kemény Rozália, Lakos Fanni, Lori Baldwin, Makra Viktória, Sarah Günther
Rendező asszisztens: Kallós Viola
Produkciós aszisztens: Faragó-Kovách Eszter
Konzulens: Ladjánszki Márta, Vadas Tamara Zsófia
Jelmez: Ádám Anna
Látvány: Poór Dorottya, Szabó Veronika
Fény: Bredán Máté, Major Matyi
Zenei szerkesztő: Somló Dávid

Külön köszönet Cserne Klárának, Rózsavölgyi Zsuzsának és Vavra Júliának

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, L1 Egyesület, EMMI, Műhely Alapítvány, Sín Kulturális Központ és az Artus Stúdió