Dorota + 5 – Artus live

2020. december 13-tól online elérhető:

A Dorota közel 5 év kihagyás után tavaly októberben egy fergetes koncerten az Artusban mutatta be új lemezanyagát az UH feszt keretében. 

A ‘Solar The Monk’ vissza- és elvonulás, reflektálás, új utak és létezési formák keresése egy vesztébe rohanó világban” írták tavaly ősszel a lemezük kapcsán, mit sem sejtve az előttük álló évről. A mostani videópremier a “Solar The Monk” újragondolása, vendégekkel kiegészülve és a punk-rock zúzdát marokkói főtérre cserélve.

A zenekart már a lemez rögzítése közben is elkezdte foglalkoztatni, hogy hogyan lehetne a számokat közösségi zenélés formájában és akusztikus hangszerekkel lehozni. 2020-as rövid turnéjukon többször szakították meg koncertjeiket akusztikus improvizációkkal a közönség közé beállva, együtt táncolva velük. Ezeket a tapasztalatokat, inspirációkat felhasználva vetették be magukat egy napra az Artus színháztermébe, hogy ott egy új felfogásban kísérletezzenek a számaikkal.

Mivel az Artushoz a különböző performatív műfajok miatti beágyazódottságuk miatt a Dorota tagjai különösen kötődnek, a felvételek atmoszférájának megteremtésében döntő szerepe volt a háznak. A felvétel napját  egy több hetes próbafolyamat előzte meg ahol az új hangzások kialakítása mellett a kiterjesztett felállással való improvizálás is jelentős helyett kapott.

A videofelvételeket Kőrösi Máté vezette, aki több vizuális anyagon is együtt dolgozott már a Dorotával.

A négy dal ebben a formában ezen a felvételen szerepel először.

  1. Patient Religious Boys
  2. Solar The Monk I.
  3. Vacsorázin
  4. Fna
Makkai Dániel, Porteleki Áron, Somló Dávid

A felvétel résztvevői:
Somló Dávid – banjo, kazoo, ének, ütőhangszerek
Makkai Dániel – cselló, basszusgitár, kazoo, ütőhangszerek
Porteleki Áron – dob, ütőhangszerek, ének, kazoo
Szatai Márton – akusztikus gitár, ének, kazoo, ütőhangszerek
Mózes Zoltán – tapan, darbuka, ütőhangszerek, kazoo, ének
Mészáros Ádám – prímtambura, ütőhangszerek, ének, kazoo
Hock Ernő – nagybőgő, ütőhangszerek, kazoo, ének
Szelevényi Ákos – zither, tenorszaxofon, szopranínó, tibeti hangtálak, kazoo ének

A Dorotát 2009-ben alapította Somló Dávid, Makkai Dániel és Porteleki Áron. A zenekar első pár évében a kalandos art-rock és improvizatív koncertjeiről híresült el, melyet első albumuk is fémjelez (Dorota: untitled, 2011). ‘FRIK’ nevű háromlemezes, multimédiás kiadványukkal később pedig végérvényesen a budapesti experimentális szcéna egyik legizgalmasabb alkotóivá váltak.

„Solar The Monk” címmel jelent meg tavaly ősszel legutóbbi lemezük, melynek középpontjában a szerzetesség metaforája áll. A Solar The Monk vissza- és elvonulás, reflektálás, új utak és létezési formák keresése egy vesztébe rohanó világban. A korábbi szerzemények szabad improvizáció felől jövő gyakorlatai után a Dorota új lemezén nyers és erőteljes punk- rock hangzások keverednek szúfi, berber, mongol, buddhista hatásokkal és a transzállapothoz közelítő zenei formákkal.

A videóanyagot az NKA közönség nélküli koncert rögzítésére kiírt pályázat keretében valósították meg, mellyel a kollégium célja ezúttal nem csak a pályázaton nyertes zenekari formációkat, hanem a koncertnek helyet adó intézményt és a technikai stábot is támogatásban részesítette. A videófelvételeket Kőrösi Máté vezette, aki több vizuális anyagon is együtt dolgozott már a Dorotával.

A Solar The Monk stúdióalbum itt meghallgatható: https://dorota.bandcamp.com/album/solar-the-monk