Újratervezés!

Miután a „most ne a feketét nézd” című Kérész Művek részt levetítettük, azonnal újra kellett gondolnunk a jól megtervezett tavaszi online Kérész Művek sorozatunkat, a Tavasz 8 pillanatát. A visszajelzések megerősítettek bennünket abban, amivel magunk is szembesültünk: egy ilyen előadás ’stream’ színházi közvetésre nem alkalmas, a felvett anyag pedig filmnek nem elég film, hiszen nem is filmnek készült.

De legdöntőbb meglátás az volt, hogy a Kérész Művek, nézők nélkül, nem Kérész Művek.  

Otthon ülve, monitoron keresztül nem születhet meg a lényeg: maga a találkozás. A Kérész Művek egyik legfontosabb eleme, hogy nem egy frontális nézőpontot kínálunk. A néző maga is a játéktér része, és olykor akár különböző terekbe is átköltözhetünk, bejárhatjuk az Artus gyár csarnokait. 

Beláttuk, hogy amit levetítettünk, ahogy az élő előadást megpróbáltuk online térbe helyezni,  az egyáltalán nem jó út. Arra pedig még nem jöttünk rá, hogy lehet egy ilyen előadást minőségben megosztani ebben a covidra zárt világban. Ezért arra gondoltuk, hogy leállunk, nem folytatjuk tovább, mert amit adni tudunk az így inkább csalódás, mint sem jó élmény. Nekünk is, nektek is. Majd inkább ősszel, ha már itt lehettek velünk egy térben. 

Összeültünk és tovább gondolkodtunk, beszélgettünk. Vajon mi lesz ősszel? Jobb lesz, rosszabb lesz, semmi se lesz? Ki tudja? És mi lesz most tavasszal? Ne csináljunk semmit? Álljunk le, mint sok minden más? Végül arra jutottunk, hogy ha most megtehetünk valamit, ha képesek vagyunk rá, ha most együtt gondolkodhatunk, alkothatunk, akkor azt meg is kell tennünk, mert ez tart meg bennünket. És amit alkotunk, azt mindenképpen meg is kell osztanunk veletek, hiszen nem önmagunknak, hanem nektek alkotunk. Így hát úgy döntöttünk, hogy mégis folytatjuk a sorozatot, és szombatonként együtt alkotva végig élünk egy-egy Kérész Művek folyamatot, napot. 

Amit majd megosztunk veletek, az nem egy végtermék, nem egy előadás felvétele vagy film lesz, hanem részletek, képek, vagyis betekintés az Artus performansz-műhely Kérész Művek gyakorlataiba

Reméljük így végül mégis csak megtörténik a Tavasz 8 pillanata, mely egyrészt összetartja a társulatot, másrészt hétről-hétre kapcsolatban tart minket veletek. Most így találkozunk.

Terv szerint 2022 tavaszán, szombatonként mi mind újra találkozunk, és amik akkor születnek, azok reményeink szerint már tényleg Kérész Művek lesznek, mert újra együtt lehetünk veletek.

grafika: Forrai Ferenc