Kelemen Patrik – Arccal a halnak

CRYPTIC BODIES
– Titkos Testek –


2021. június 4-5. / 2021. december 4-5.
20.00h // Artus Stúdió

// Felhívjuk az arra érzékenyek figyelmét, hogy az előadás alatt ködgépet használunk. //


társalkotók & előadók – Alja Branc, Ábrányi Krisztina, Kelemen Patrik, Sebők Cintia, Vass Imre

kosztüm & látvány – Vass Csenge
hang & zene – Porteleki Áron
média &fotó – Szabó R. János
fény – Dézsi Kata
mentor – Karczag Éva

koncepció & koreográfia – Kelemen Patrik

partnerek – Artus Stúdió, Nemzeti Kulturális Alap, Sín Kulturális Központ

Az előadás az Arccal a halnak program és az Imre Zoltán Program támogatásával valósult meg.

Hol vagyunk mi a Vitruvius-tanulmány emberétől? Amikor a jó Leonardo éjszakánként anatómiai skicceit készítette, vajon miféle kíváncsiság vezérelte? Vajon mit talált? Mikor a kadáver megnyílik, vajon ugyanazt az arcát mutatja, mint az élő, működő testé?

Pulzáló hálózatok tömkelege rohan végig a testünkön. Keringési rendszerek, idegpályák, izomrostok halmaza vagyunk: vér, nyirok, elektromosság, hormonok, fehérvérsejtek és antitestek, izzadtság, nyál. Ugyanígy a figyelmünk is behálózza testünket és a környezetünket egyaránt. Finom, láthatatlan hálózat alakul ki körülöttünk, bármerre is járjunk. Ez a figyelem anyagtalan, mégis tapintható. Figyeljük önmagunkat, figyeljük egymást, figyeljük környezetünket. Hangzavar van a testben. Hangzavar és metálzene.

Kelemen Patrik legújabb munkájában a táncot, mint jelenséget vizsgálja. A darab egy öncélú, akaratos, szeszélyes, esetenként pedig veszélyes szubsztanciát képzel el, mely a táncosokkal és nézőközönséggel is titkos kapcsolatba lép.

A színpadon minden érintés kutat, minden tánc boncol. Minden mozdulat újabb lehetőség saját testünk működésének megértésére. Az előadók elszenvedői és megfigyelői is az eseményeknek: táncosok, alanyok, testek, emberek, érzékien szűrt zaj. Figyelmük minden pillanatban megfigyel, letapogat, külső és belső terekben gázol. A táncosok nincsenek elfoglalva önnön reprezentációjuk forgalmazásával – erre idejük nincsen. Mozgásban vannak és figyelnek, ez a figyelem pedig egy sokrétű anyagtalan anyag – a Tánc – jelenlétét teszi fájóan kézzelfoghatóvá.

A testünk a mindenünk, testünk az anyánk, testünk az ellenségünk, testünk a szeretőnk.

* Felhívjuk az arra érzékenyek figyelmét, hogy az előadás alatt ködgépet használunk. 


Kelemen Patrik

K. P. (1992, Budapest), jelenleg Budapesten élő szub-harmincas táncművész és alkotó. Igazán a tánc- és performanszművészet területén aktív, azonban alkotói munkáját gyakorta interdiszciplináris közegben végzi. Tanulmányait Budapesten, Salzburgban és Brüsszelben végezte táncművész-kutató-alkotó MA fokozatig bezárólag.

Előadóként főként a Budapest-Berlin-Brüsszel háromszögben dolgozik, többek között Tino Sehgal, Anton Lachky, a Needcompany, a hazaiak közül pedig Vass Imre, Mészáros Máté, Fülöp László alkotókkal. Az elmúlt években leginkább a budapesti szcénában aktív, a 20-21-es évadban kreatívként szorosan együttműködik a Tünet Együttessel. Előadóművészi együttműködései az alkotóval való közös nyelv kidolgozásán alapszanak – így táncosként nem csupán végrehajtói szerepet játszik, hanem igyekszik minden munkában társalkotóvá válni. Főként projekt alapon dolgozik, izgalmas számára a folytonosan változó munkakörnyezet és döntéshozatali struktúra.

Alkotóként alapfelvetése a tánc jelenségként való vizsgálata. 2015 óta Neurokrácia c. kutatási folyama – amely a tánc poetikus értelmezési lehetőségeivel és a test, mint kulturális interfész témájával foglalkozik, több darabot is kitermelt. Ezen alkotások önálló darabként valamint darabfűzérként is értelmezhetőek.

Műalkotások létrehozása mellett különös figyelmet szentel az improvizációs technológiák kutatásának. Munkájában kifejezetten foglalkoztatja a saját maga által elnevezett ”neuro-identitás” valamint az in/transz-humán testképek. Jelenleg Cryptic Bodies munkacímű új improvizációs táncestjén, valamint a MetaSurgery című közösségi szomatikus koreográfia létrehozásán dolgozik.