Cserepes Gyula – sevenTHseven

2022. június 4.
15:00-22:00
Artus Stúdió épülete

az esemény online is követhető: élő stream – www.atelier21220.com

Hétévesen indultam iskolába. A hetvenhetes számú házban laktunk. Tizennégy voltam, amikor először jutottam be szólótáncverseny döntőjébe. Huszonegy múltam amikor otthagytam a főiskolát, hogy egy társulatnál dolgozzak. Ljubljanában a Reber 7. szám alatt volt az első igazi otthonom. Abban az évben, amikor huszonnyolc lettem, eldöntöttem, hogy a következő hét évet a ritmus kutatásának fogom szentelni. Most harmincöt vagyok. Az utolsó hét év zárul le éppen.”

Részlet Cserepes Gyula munkanaplójából
Besztercebánya, 2022. április 12.

LEÍRÁS

Ahhoz, hogy a háromdimenziós térben bármely test kiterjedését pontosan meg tudjuk határozni, hat tulajdonságát kell ismernünk: az elejét, hátulját, egyik és másik oldalát, a tetejét és az alját. Azonban ezek az adatok önmagukban még elégtelenek. A testet csakis akkor tudjuk pontosan meghatározni, ha ismerjük a hetedik s egyben legfontosabb tulajdonságát: a középpontját, melyhez a másik hatot viszonyítjuk.

A sevenTHseven (hetedik hét, avagy hetedhét) című szóló performansza során Cserepes Gyulának alapvetően az a célja, hogy hét órán át táncoljon. 2013-ban már tett egy hasonló kísérletet. Akkor hét órán át tervezett egy 7/8-os ritmust ismételni. Végül a kísérletet 5 óra folyamatos mozgás után megszakította.

2014 tavaszán Gyula úgy döntött, hogy a ritmusra fókuszáló, egy évvel korábban megkezdett kutatását hét éven át folytatni fogja. Az első évben egy teljesen elhanyagolt kertbe lehelt újra életet. Közel két hónapon át, napkeltétől napnyugtáig dolgozott egyedül a szabadban – ásott, kapált, kaszált, metszett, ültetett. A második évben egy lepukkant, két szobás lakást újított fel padlótól a plafonig, napi 8-10 óra munkával, egy hónap alatt. A további évek során hasonló, több hétig tartó, naponta ismételt fizikális aktivitáson keresztül vizsgálta a ritmus és az idő személyes percepcióját.

Cserepes Gyula legújabb performanszával, a sevenTHseven-nel ezt az elmúlt hét éves ciklust zárja le. A Kárpát-medence magyarlakta területeiről kiválasztott hét különböző férfitáncot. Miután megtanulta őket, a motívumokat ízekre szedte, hogy azokat újraértelmezve hozzon létre egyéni mozgásanyagot. A hét óra során ezeket az általa átdolgozott táncokat fogja használni. A performansz egésze improvizáció, hogy az újrakezdés rituális jelentőségét erősítse: fejest ugrani az ismeretlenbe, tekintet nélkül annak ijesztő, embert próbáló természetébe.

Az előadóművészetek pillanatszerűségét és megismételhetetlenségét kihangsúlyozandó a sevenTHseven csupán egyetlen alkalommal lesz látható. Kép- és videódokumentáció nem készül a performanszról. A hét óra alatt élő online stream biztosítja, hogy azok is betekintést nyerhessenek az eseménybe, akik személyesen nem tudnak jelen lenni a helyszínen.


AZ ALKOTÓRÓL

Cserepes Gyula Jugoszláviában született, magyar anyanyelvű családban nőtt fel, táncolni 8 évesen kezdett. Néptáncot a Fóti Népművészeti Szakközép- és Szakiskolában, kortárstáncot a Budapest Kortárstánc Főiskolán tanult. Először a budapesti Közép-Európa Táncszínház, majd a ljubljanai En-Knap Group tagja volt. 2012 óta szabadúszó alkotó- és előadóművészként dolgozik. Az elmúlt években a svájci Cie József Trefeli és Cie Philippe Saire előadásaival Brazíliától Iránig, Ausztráliától Dél-Koreáig, Mozambiktól Mexikóig a világ számos országában lépett fel.

Önálló előadásai a helyspecifikustól az interaktív táncelőadásig ívelő skálán mozognak. Munkájának kiindulópontja a ritmus, mint univerzális nyelv, így ötvözve saját nép- és kortárstáncos hátterét, hogy ezeken az alapokon elindulva innovatív darabokat hozzon létre, melyek a táncnak az esszenciáját, az ember életében betöltött alapvető szerepét kutatják.


STÁBLISTA

Alkotó & előadó

Cserepes Gyula

Zeneszerző

Miguel Angel Frausto

Projekt koordinátorok

Nyolczas Gitta

Süveges Gréta

Promóció producer

Boldizsár Péter

Grafikus

Takács Ramóna

Operatőr

Batka Máté

Másodoperatőr

Nagy Botond

Fővilágosító

Zagyva Zoltán

Stream technikus

Kulcsár Arthúr

web

Sárközy Zsolt

Produkció

Atelier 21220

Koprodukciós partner

OFF Alapítvány


Támogatók

Artus Stúdió, Emberi Erőforrás Minisztérium, Imre Zoltán Program, Kulturanova (SRB), Műhely Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, Regionális Kreatív Műhely Magyarkanizsa (SRB), Visegrad Fund, Záhrada – Centrum Nezávislej Kultúry (SK)