Kérész művek 71 – Amikor a hal kiugrik a vízből

2022. május 7.
20:00
Artus Stúdió

Az előadás a METU (Budapesti Metropolitan Egyetem) és az Artus közös projektje.

Azt mondják, a hal csak akkor ismeri meg a tengert, ha kiugrik belőle.
Sokszor nem is tudjuk, hogy miben élünk, mert az mindennapos, természetes közegünk. Nekünk például ilyen a levegő. Bár nem látszik, élni mégsem tudnánk nélküle. Észre sem vesszük, hogy lélegzünk. Csak, ha bedugul az orrunk. És ilyen az ország … vagy a szabadság … vagy a kultúra … vagy a család … vagy egy kapcsolat …
Hogy értékelni tudjuk, vagy egyáltalán észrevegyük azt, amiben élünk – néha nem megy másképp – ki kell lépni belőle. Olykor el kell menni, el kell szakadni, el kell veszíteni mindent, hogy aztán újra visszataláljunk, és felismerjük azokat a láthatatlan – és mégis meghatározó – értékeket, amelyek nélkül nem lehet, vagy nem érdemes élnünk.
(G.G.)

Az Artus stúdió gyakran hív vendégművészeket egy-egy Kérész Művek est megalkotásához. A színház és tánc műfaján kívül képzőművészek, zenészek, intermédia művészek, filmesek és programozók, olykor hazai vagy külföldi társulatok is kapcsolódnak a kreatív munkához.  Ez alkalommal az Artus művészei a METU hallgatóival együtt gondolkodva és alkotva hozza létre a Kérész Művek 71. estjét. Az összművészeti gondolkodás és kísérletezés a METU művész hallgatói számára nem ismeretlenek. Az előadásban alkotóként résztvevő hallgatók integrált társművészeti kurzus keretében működnek együtt a darab rendezőjével. A projektben résztvevő hallgatók különböző képzési szakokról érkeztek, mint:
–       Formatervező művész
–       Tervezőgrafika
–       Design- és művészetmenedzsment
–       Filmoperatőr művész
–       Média design

Stáblista

Alkotók és szereplők:

Az Artus művészei: Bodóczky Antal, Csuzi Márton, Egyed Bea, Kemény Rozála, Kocsis Gábor, Lukács Mihály, Mikó Dávid, Mózes Zoltán, Szalay Henrietta, Szász Dániel,
Metropolitan Egyetem hallgatói: Fenyves Anna, Garai Gabriella, Icsa Vivien, Kamp Anna, Kátai Anna, Keszthelyi Zsófia, Kovács Bálint, Litter Dorottya,

Zenészek:

Ölveti Mátyás, Goda Sára

Megfigyelő/elemző:

K. Horváth Zsolt

Rendező:

Goda Gábor

performansz sorozat

A Kérész Művek 2010-ben indult útjára, egy olyan előadás, mely egyetlen nap alatt jön létre. A társulat művészei előre megadott témára, egyetlen intenzív nap alatt hoznak létre egy új, egyedi, egyszeri és megismételhetetlen performansz-eseményt. Így minden Kérész Művek egyszerre premier és darabtemetés, előadás először és utoljára. Ami aznap este történik, az abban a formájában soha többet nem látható.

Szokatlan, izgalmas és kiszámíthatatlan esemény a művészek és a nézők számára egyaránt. Nincs színpad, nincs nézőtér. A nézők és művészek, mint egy kávéházban, asztaloknál ülve kötetlenül beszélgethetnek, miközben folyamatosan vizuális, zenei és színházi akciók történnek körülöttük.

A Kérész Művek meghatározhatatlan műfajára talán a „kortárs varieté” vagy „performansz-kocsma” lehetne a legjobb kifejezés.

Minden Kérész Művek egész estés, önálló és teljesértékű alkotás, mely ugyanakkor túlmutat önmagán azáltal, hogy tematikusan kapcsolódik a következő, hosszasabb előkészületet igénylő, nagyobb formátumú Artus előadáshoz. Ily módon a Kérész Művek egy-egy estjét létrehozó művészek kreativitása és a felvetett témára válaszul érkező friss és merész megoldásaik inspirálják, előkészítik és folyamatosan építik a következő Artus bemutatót.

Így született többek közt az Ulysses nappalija, az 1+1=1, a SUTRA, a Cseppkánon, a Raj és a Szél kapuja előadás.

Gyakran hívunk meg vendégművészeket egy-egy Kérész Művek est megalkotásához. A színház és tánc műfaján kívül képzőművészek, zenészek, intermédia művészek, filmesek és programozók, olykor hazai vagy külföldi társulatok is kapcsolódnak a kreatív munkához.

Bővebben