tra nguyen kiállítása

crack kiállítás:
2022. február 2-8.

Artus Kapcsolótér

megnyitották:
Szegedy-Maszák Zoltán
KissPál Szabolcs
Csanádi Judit

A kiállítás a reklámiparnak a mesterséges intelligencia és automatizálás korában felmerülő problémáit járja körül. A művész az említett problémák hatására megjelenő új társadalmi jelenségek kritikai megközelítésén keresztül, a jelenkori társadalmak szerkezeti változásait vizsgálja, különös tekintettel a globális politikai gazdaság átalakulására.

A kiállított művek a megfigyelési kapitalizmus (surveillance capitalism) és cyber-kolonializmus rejtett taktikáit fedik fel, bemutatják egy, a digitális technológiák által teljes mértékben uralt társadalom dilemmáit, egyben megfogalmaznak a jövőre vonatkozó megoldási javaslatokat is.

A művek metaforikus módon utalnak a technika és kommunikáció történetének olyan változatos formáira, mint a szóbeliség, a kézírás, az analóg lenyomat, a fénykép, a digitális print, a telefon, a televízió, a számítógép és a mobil eszközök, feltárva ezek fő jellemzőit és a hagyományos marketingstratégiákat, kiemelve egyúttal az újonnan megjelent elemeket és a jelenkori média-világ meghatározó szándékait.

TRA NGUYEN vietnami művész, elsősorban a médiaművészet és a design területén dolgozik. Jelenleg a HUFA Doktori Iskola (Magyar Képzőművészeti Egyetem) utolsó éves kutatója, a CRACK című kiállítás a diplomakiállítása.

Kutatásai a mindennapi életben megjelenő különféle jelenségek átalakulását figyelve – művészi gyakorlatának hátterét képezve – a társadalom, a kultúra és a művészet új struktúráit tárják fel. Jelenleg egy kutatáson alapuló művészeti projekten dolgozik, amely a kibertérrel, a megfigyelési kapitalizmussal, a kibergyarmatosítással és a kreativitással foglalkozik a mesterséges intelligencia és az automatizálás korában. Munkái különféle médiákban valósulnak meg, mint például design, videó, interaktív média, installáció…stb.

Számos médiaművészeti és design kiállításon, fesztiválon vett részt Ázsiában és Európában, munkáit bemutatták többek között a Bukaresti Biennálén, az Archives Bordeaux Metropole-ban (Franciaország), a Chiang Mai Art Centerben (Thaiföld), a Women’s Museum-ban (Vietnam), és a Vietnamese National Exhibition of Applied Arts kiállításon.