Kelemen Patrik: Cryptic bodies

2022. szeptember 9; 10
20:00
Artus Stúdió

Hol vagyunk mi a Vitruvius-tanulmány emberétől? Amikor a jó Leonardo éjszakánként anatómiai skicceit készítette, vajon miféle kíváncsiság vezérelte? Vajon mit talált? Mikor felnyílik a kadáver, vajon ugyanazt az arcát mutatja, mint az élő, működő testé?

Pulzáló hálózatok tömkelege rohan végig a testünkön. Keringési rendszerek, idegpályák, izomrostok halmaza vagyunk: vér, nyirok, elektromosság, hormonok, fehérvérsejtek és antitestek, izzadtság, nyál. Ugyanígy a figyelmünk is behálózza testünket és a környezetünket egyaránt. Finom, láthatatlan hálózat alakul ki körülöttünk, bármerre is járjunk. Ez a figyelem anyagtalan, mégis tapintható. Figyeljük önmagunkat, figyeljük egymást, figyeljük környezetünket.

Hangzavar van a testben. Hangzavar és metálzene.

Kelemen Patrik legújabb munkájában a táncot, mint jelenséget vizsgálja. A darab egy öncélú, akaratos, szeszélyes, esetenként pedig veszélyes szubsztanciát képzel el, mely táncossal és nézővel egyaránt titkos kapcsolatba lép.

A színpadon minden érintés kutat, minden tánc boncol. Minden mozdulat újabb lehetőség saját testünk működésének megértésére. Az előadók elszenvedői és megfigyelői is az eseményeknek: táncosok, alanyok, testek, emberek, érzékien szűrt zaj. Figyelmük minden pillanatban megfigyel, letapogat, külső és belső terekben gázol. A táncosok nincsenek elfoglalva önnön reprezentációjuk forgalmazásával – erre idejük nincsen. Mozgásban vannak és figyelnek, ez a figyelem pedig egy sokrétű anyagtalan anyag – a Tánc – jelenlétét teszi fájóan kézzelfoghatóvá.

A testünk a mindenünk,
testünk az anyánk,
testünk az ellenségünk,
testünk a szeretőnk.

Stáblista

társalkotók I előadók:

Ábrányi Krisztina, Alja Branc, Busa Balázs, Julija Pecnikar, Kancsó Luca, Kelemen Patrik, Oláh Balázs, Sebők Cintia, Thury Zita, Vass Imre

kosztüm I látvány

Vass Csenge

hang I zene

Porteleki Áron

média I fotó

Szabó R. János

fény

Dézsi Kata

Mentor

Karczag Éva

koncepció I koreográfia

Kelemen Patrik

partnerek

Artus Stúdió, Nemzeti Kulturális Alap, Sín Kulturális Központ

Az előadás az Imre Zoltán Program támogatásával valósult meg.

stay cryptic.