Tózsa Mikolt: Isten, haza, konyha

Isten, haza, konyha – avagy ma már keresztbe álltam a Bajcsyn
2022. november 14; 15
Artus Stúdió

Az egész úgy kezdődött, hogy egy nyugodt estén óvatlanul megnyitottam az internetet. Olvasom, hogy „a magyar életben a család az asszony körül rendeződik el, tehát előbb-utóbb mindenki a konyhában köt ki, ha vacsorát készít az ember édesanyja, ez szerintem mindenkinél, nemcsak nálunk van így, vagy a felesége”. Felüvöltöttem és hanyatt vágtam magam a konyhakövön, de előbb még szépen elmosogattam a nokedliszaggatót*. A volt barátom szereti a magyaros konyhát. Novák Katalin szerint ne higgyem el, hogy nem dönthetek szabadon. Megnéztem, hol nem vagyok szabad. Hogy hol legyen meg a te akaratod. 

Az Isten, haza, konyha anyaga saját megéléseimből tevődik össze, de megjelennek benne a jelenkori politikai diskurzusban közvetített nemi szerepelvárások is.

* A jelöletlen tárgyas alárendelői összetételt mindig egybeírjuk.


Az előadás bemutatója a Freeszfe színház és performansz osztályának évzáróján valósult meg. (2022. június 10., Artus Stúdió – Budapest)

stáblista:

Alkotó, előadó:

Tózsa Mikolt

Mentorok:

Goda Gábor, Hudi László, Czirák Ádám

Fény:

Szász Antal

Hang:

Mózes Zoltán 

Munkatársak:

Oláh Tímea, Pestalits Benjamin

Külön köszönet:

Kozma Zsófi Rebeka, Kocsi Olga, Szántusz Noémi, Tóth Ádám, Sarah Günther, Janicsek Péter, Stern Hanna, Szijártó Dániel, Piller Bettina, Imely Zoltán

Támogatók:

FreeSzfe Egyesület, Artus Kortárs Művészeti Egyesület 

fotó: Cser András, külső borítókép: Peter Helfrich