Ladjánszki Márta ’30/50′ Jubileumi est sorozat

A ‘Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ keretében
LADJÁNSZKI Márta együttműködésben az előadótársakkal: UMARMUNG
2024. 09. 15. vasárnap 20:00
helyszín: Artus Stúdió


Koncepció/koreográfus/rendező: Ladjánszki Márta
Zeneszerző/előadó: Varga Zsolt
Az alkotási folyamatban aktív résztvevő/előadó: Árva László, Dániel Attila, Gálos László, Györke Tímea, Kovács Emese, Miklósy Alex Ádám, Ladjánszki Márta, Mórocz Eszter, Szász Zsófia
További együttműködők: az előadások nézői
Külön köszönet: Béres Bíborka Janka, Erdős Balázs, Koroknai Zsolt, Kovács István, Lajti Balázs, Szemessy Kinga, Syporca Whandal
Támogatók: L1 Egyesület, Bakelit MAC, Be SpectACTive!, Creative Europe Programme, NaVKE

www.martaatwork.com // www.L1.hu

UMARMUNG

Az UMARMUNG (magyarul: ölelés) felnőtteknek szóló táncszínházi előadás bemutatóját a Bakelit Multi Art Center fogadta be a 2021. Április végén a Be SpectACTive! Projekt keretében, ami program erősen koncentrál az aktív nézői attitűd kialakítására és a közönség bevonásának előmozdítására. Minden megvalósuló projekt – így a mi előadásunk is – elő kívánja mozdítani azt az elképzelést, hogy az elkészült munka erőteljesen inkluzívabb és transz-kulturálisabb céllal hozza létre a kreatív kísérleti folyamatokat. A nézők közösségei aktívan vesznek részt a hajlandóság és érdeklődés kifejezésében, és a művészi produkció új módszereinek kipróbálásában.

Az UMARMUNG alkotói folyamata és előadása kiemelten foglalkozik a fenti témával, és dolgozik együtt a nézőkkel egy olyan térben, ahol a hagyományos nézői és előadói szerepek fokozatosan eltűnnek; s a közösen alkotott térben minden néző előadóvá és minden előadó nézővé is válik.

Az UMARMUNG egy hosszútávú kutatás összefüggő és kiforrott állomása.

Három fő témából építkezik:

A pandémia okozta intézkedések miatt megszűnő, eltűnő érintés felértékelődése és annak átalakulása (érzelmi és érzékelési, elfogadási helyzetek felismerése, átgondolása, kérdések megfogalmazása);

François-Auguste-René Rodin francia szobrászművész alkotásait vizsgáljuk meg, és a szobrok a test passzív és/vagy aktív állapotát megragadó hangulat témájával dolgozunk;

Foglalkozunk a testhez fűződő viszonyunkkal civilként, emberként, művészként stb. (ha egyáltalán érvényes az anyagi valónknak ilyen módon történő szétválasztása).

„A gipszöntvény nem annyira természetes, mint a szobrom; én jobban megőrzöm emlékezetemben a ‘pózt’; mint maga a model, s ezen felül belső életet is adok neki.” (A. Rodin)

Rodin életteli, drámai, szenvedélyes megfogalmazású, érzelemgazdag szobrai a historizmus ellenpólusát képezik, művészete a modern szobrászat kiindulópontja. Érdekes párhuzam, hogy a szobrász önképző művészként kezdte a pályafutását, mert nehezen jutott be azon körökbe, ahol elfogadták látásmódját és részletgazdag ábrázolásmódját; ma világszerte ismert és elfogadott szobrász.

Inspirálódunk azon alkotásaiból, amik első pillantásra megragadnak mindenkit:

A guggoló nő; A katedrális; Bronzkorszak; Az öreg kurtizán; Az örök tavasz; A gondolkodó; A csók; Danaida; Paolo és Francesca; A fájdalom stb.

Az alkotói folyamat támaszkodik az alapcsapat alkotói sokszínűségére: fotós, zenész/zeneszerző, performansz művész mellett táncosok ötleteit rendezzük egybe.

Az emberi testek megmozdulnak, s minden mozzanat potenciális, megkomponált része lesz az előadásnak.

Rövid bemutatkozás:

LADJÁNSZKI Márta (H) klasszikus balett, szertorna, jazz és modern tánc tanulmányait Magyarországon és Bécsben folytatta, majd 1996 végén társalapítója volt a KOMPmÁNIA Kortárs Táncszínháznak, ahol táncosként és társ-koreográfusként dolgozott. 2001-ben csatlakozott az L1 Egyesület munkájához, ahol művészeti alelnökként a mai napig dolgozik.

Alkotó-művészként kortárs tánccal foglalkozik Budapesten, mint független koreográfus és táncos. Keresi a lehetőségeket, hogy megmutassa művészetét azoknak, akik érdeklődnek munkája és az emberi testről való gondolkodása iránt.

A testből, a belső gondolatokból nyeri az inspirációt, és a belső gondolatokat látható információvá alakítja. Hiszi, hogy mindenki másmilyen (nem csak külsőleg) és ettől gazdagabb az életünk. Ezért ünnepli minden darabjában a testet. „A test a személyiség látható formája.” (Mary Starks Whitehouse)

2024-ben ünnepelte 50. Születésnapját és 30. évét annak, hogy a kortárs tánc területén folyamatosan dolgozik. Ezen alkalomból az év folyamán ‘30/50’ címen rendezvények adnak arra lehetőséget, hogy együtt ünnepeljen az alkotótársakkal, a nézőkkel és akár azokkal, akik csak most ismerik meg a munkásságát.

VARGA Zsolt (H) budapesti zenész, zeneszerző, multi instrumentális hang- és mozgásművész. Emellett az L1 Egyesület elnöke 2011 óta.

Ladjánszki Márta ‘30/50’ jubileumi est sorozat keretében ajánljuk még a figyelmükbe:

2024. 09. 13. 20:00 LetMeC_natur – A ‘Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ keretében LADJÁNSZKI Márta & VARGA Zsolt: // helyszín: Artus Stúdió // Artus Jegyvásárlás
2024.09.23. 20.00 Négy „szóló” egy este: ‘Egy’, ‘Kettő’, ‘Terpeszkedő combok’, ‘silence is Okay!’ // helyszín: Trafó
2024.09.24. 20.00 Széki Luca 1. és 2. // helyszín: Trafó
A jegyeket a helyszín online jegyváltó rendszerében tudják előre megváltani itt: Trafó jegyvásárlás
FB-esemény itt