Ladjánszki Márta ’30/50′ Jubileumi est sorozat

A ‘Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ keretében
LADJÁNSZKI Márta & VARGA Zsolt: LetMeC_natur
2024. 09. 13. péntek 20:00
helyszín: Artus Stúdió

Koreográfus, koncepció: Ladjánszki Márta
Zeneszerző, zene: Varga Zsolt
Előadók: Ladjánszki Márta, Varga Zsolt
További együttműködők: az előadások nézői
Támogatók: L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület, Műhely Alapítvány, Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE)

www.martaatwork.com / www.L1.hu

‘Táncest sorozat meztelen nézőkkel’ 

Az együttműködés alapötlete Ladjánszki Mártától származik, akivel a NaVKE 2007-ben került kapcsolatba. Akkor több sikeres táncelőadásukat láthatták a naturista nézők.

2018-ban egy hosszabb távú programot indítottak el, amiben több előadás került terítékre, sőt, az első két, zártkörű előadás után a harmadik alkalommal megnyitják a kört és bárki, aki vállalja, hogy ruhátlanul nézi meg az előadást nézőként csatlakozhat.

Nézői visszhangok:

„Ilyen még nem volt. Érdekes kísérlet, amit folytatni szeretnénk!”

„Szeretném megköszönni, hogy ott lehettem és hogy részese lehettem az előadásnak. Ezzel, ahogy tegnap mondtam, egy álmom teljesült. Még most sem tudom elhinni, hogy ezt átélhettem. Hála nektek. Fantasztikus volt.”

„Az előadás már jóval a fesztivál kezdete előtt nagy érdeklődést váltott ki. Sok fontos kérdést vetett fel a meztelenséggel kapcsolatban a színpadon és azon kívül, és arra hívta fel a közönség figyelmét, hogy gondolják át a meztelenséggel kapcsolatos személyes álláspontjukat. Az eleinte sokak számára radikális és ellentmondásos javaslat, miszerint a közönséget meghívják, hogy meztelenül nézzék az előadást (és akár csatlakozzanak a művészekhez a színpadon), nagyon nagylelkű és érett javaslatnak bizonyult annak a jelenségnek az átgondolt vizsgálatára, hogy hogyan lehet az egyformán szép és képes testek közösségét létrehozni és megtapasztalni a színházi kontextusban. Nyitott teret kínált a szelíd interakciónak és az előadók és nézők akarata által létrehozott emberi közösség megvalósításának, és feltárta az emberi találkozások és a lépésről lépésre épülő közösség epikus szépségét, amelynek tagjai (még ha csak ideiglenesen is) teljes felelősséggel tartoznak önmagukért és másokért. Az előadás ereje abban rejlik, hogy megtapasztalhatjuk a testek közösségét, amely a lassan és nagylelkűen kialakuló bizalomra és megértésre épül, a törékeny és igényes elköteleződés egyensúlyára, amelyet minden ember és ember közötti interakciónkban fenn kell tartanunk – mind a színpadi laboratórium tervezett biztonságában, mind a valós mindennapi életünkben.

Ahogy Ladjánszki Márta és Varga Zsolt megtervezte és kivitelezte a darabot – egyszerre bátran és finoman –, az egyedülálló utazásra vezette a nézőket, és felemelő érzéssel hagyta bennünk azt a hitet, hogy a valódi összetartozás és a közösség valódi megélése (amiről sokat beszélnek, de előadás keretében oly ritkán tapasztalható) még mindig lehetséges – színházban és azon kívül. Amire manapság mindenképpen nagy szükség van.”

(Joanna Leśnierowska – előadóművészeti program kurátora, Lengyelország)

Rövid bemutatkozás:

LADJÁNSZKI Márta (H) klasszikus balett, szertorna, jazz és modern tánc tanulmányait Magyarországon és Bécsben folytatta, majd 1996 végén társalapítója volt a KOMPmÁNIA Kortárs Táncszínháznak, ahol táncosként és társ-koreográfusként dolgozott. 2001-ben csatlakozott az L1 Egyesület munkájához, ahol művészeti alelnökként a mai napig dolgozik.

Alkotó-művészként kortárs tánccal foglalkozik Budapesten, mint független koreográfus és táncos. Keresi a lehetőségeket, hogy megmutassa művészetét azoknak, akik érdeklődnek munkája és az emberi testről való gondolkodása iránt.

A testből, a belső gondolatokból nyeri az inspirációt, és a belső gondolatokat látható információvá alakítja. Hiszi, hogy mindenki másmilyen (nem csak külsőleg) és ettől gazdagabb az életünk. Ezért ünnepli minden darabjában a testet. „A test a személyiség látható formája.” (Mary Starks Whitehouse)

2024-ben ünnepelte 50. Születésnapját és 30. évét annak, hogy a kortárs tánc területén folyamatosan dolgozik. Ezen alkalomból az év folyamán ‘30/50’ címen rendezvények adnak arra lehetőséget, hogy együtt ünnepeljen az alkotótársakkal, a nézőkkel és akár azokkal, akik csak most ismerik meg a munkásságát.

VARGA Zsolt (H) budapesti zenész, zeneszerző, multi instrumentális hang- és mozgásművész. Emellett az L1 Egyesület elnöke 2011 óta.

Ladjánszki Márta ‘30/50’ jubileumi est sorozat keretében ajánljuk még a figyelmükbe:

2024. 09. 15. 20:00 UMARMUNG – a ‘Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ keretében LADJÁNSZKI Márta együttműködésben az előadótársakkal // helyszín: Artus Stúdió // Artus Jegyvásárlás
2024.09.23. 20.00 Négy „szóló” egy este: ‘Egy’, ‘Kettő’, ‘Terpeszkedő combok’, ‘silence is Okay!’ // helyszín: Trafó
2024.09.24. 20.00 Széki Luca 1. és 2. // helyszín: Trafó
A jegyeket a helyszín online jegyváltó rendszerében tudják előre megváltani itt: Trafó jegyvásárlás
FB-esemény itt