Tűzfal – 1995

1994 elején leomlott egy 100 éves budapest bérház. Az előadás e tipikus budapesti bérház tipikus lakóit idézi meg abban a pillanatban, amikor a ház éppen leomlik. A színpadon már mindenki halott. Az arcuk fehér, repedezett. Szürke por fedte ruhájuk fakó.

Villanás. Egy bérház felrobbant. Filmen a múlt. A színpadon a jelen (múlt és jövő között, igen és nem között, élet és halál között) a köztes létben. Ez a pillanat kitágul és láthatóvá lesz. Egy ember üvölt:

„Civilizált állatok és bukott angyalok szerelméből születtünk. Tombol bennünk a vadak vére és az istenek szelleme. De a harc nem két ellenség között van. Számkivetett fattyú lényünk keresi önmagát.”

Villanás. Az ellentétek élete véget ért. Egy bérház leomlott.

Az előadás során elhangzó polifón középkori, egyházi- és népdalokat Nasrin Pourhosseini (Franciaország) gyűjtötte és tanította be.

A zeneszerzőt John Gibson (Új-Zéland) munkájában egyaránt inspirálta a középkori polifónia és mítosz, valamint a darab tárgyát képező XX. századi történet és annak hősei.


Fotógaléria


Kritikák

Halász Tamás: az Artus színház új előadása
Sándor L. István: Tűzfal, avagy a konyhaasztal lovagjai – Jump7
Bihari László: Artus a Katona József Színházban
Emanuelle Richard: Great walls’o fire – Budapest week


További dokumentumok

Mikorhol
Tűzfal szórólap


Stáblista

Előadók:

Kocsis Gábor, Lovas Eszter (fuvola), Mándy Ildikó, Méhes Csaba, Nemes Zsófia/Regenhart Ágnes, Pintér Béla (Nagybőgő), Regenhart Éva, Stollár Xénia (viola da gamba), Stubnya Béla, Ernst Süs,

Polifon dalok:

Nasrin Pourhosseini

Cimbalom:

Balogh Kálmán

Video:

Csépán Attila, Goda Gábor

Fénytervező:

Szabados Tamás

Produkciószervezés:

Beatrice Rossi, Halász Tamás

Hang:

Sólyom Tamás

Zeneszerző:

John Gibson

Író-rendező:

Goda Gábor

Támogató: Budapesti Francia Intézet, Nemzeti Kulturális Alap, Fővárosi Önkormányzat Kulutrális Bizottsága, Arts Council of New Zealand Toa Aotearoa, Hidrovia Kft, Műhely Alapítvány, MU Színház