Tűzfal – 1995

A 100-years old tenement-house in Budapest was demolished at the beginning of 1994. The performance evokes the people living in this typical Budapest-style in the moment of its fall. Everybody is dead on the stage. Their faces are white and cracked. Their clothes are covered by grey dust.

Villanás. Egy bérház felrobbant. Filmen a múlt. A színpadon a jelen (múlt és jövő között, igen és nem között, élet és halál között) a köztes létben. Ez a pillanat kitágul és láthatóvá lesz. Egy ember üvölt:

„Civilizált állatok és bukott angyalok szerelméből születtünk. Tombol bennünk a vadak vére és az istenek szelleme. De a harc nem két ellenség között van. Számkivetett fattyú lényünk keresi önmagát.”

Villanás. Az ellentétek élete véget ért. Egy bérház leomlott.

Az előadás során elhangzó polifón középkori, egyházi- és népdalokat Nasrin Pourhosseini (Franciaország) gyűjtötte és tanította be.

A zeneszerzőt John Gibson (Új-Zéland) munkájában egyaránt inspirálta a középkori polifónia és mítosz, valamint a darab tárgyát képező XX. századi történet és annak hősei.


Fotógaléria


Kritikák

Halász Tamás: az Artus színház új előadása
Sándor L. István: Tűzfal, avagy a konyhaasztal lovagjai – Jump7
Bihari László: Artus a Katona József Színházban
Emanuelle Richard: Great walls’o fire – Budapest week


További dokumentumok

Mikorhol
Tűzfal szórólap


Stáblista

Előadók:

Kocsis Gábor, Lovas Eszter (fuvola), Mándy Ildikó, Méhes Csaba, Nemes Zsófia/Regenhart Ágnes, Pintér Béla (Nagybőgő), Regenhart Éva, Stollár Xénia (viola da gamba), Stubnya Béla, Ernst Süs,

Polifon dalok:

Nasrin Pourhosseini

Cimbalom:

Balogh Kálmán

Video:

Csépán Attila, Goda Gábor

Fénytervező:

Szabados Tamás

Produkciószervezés:

Beatrice Rossi, Halász Tamás

Hang:

Sólyom Tamás

Zeneszerző:

John Gibson

Író-rendező:

Goda Gábor

Támogatók: Budapesti Francia Intézet, Nemzeti Kulturális Alap, Fővárosi Önkormányzat Kulutrális Bizottsága, Arts Council of New Zealand Toa Aotearoa, Hidrovia Kft, Műhely Alapítvány, MU Színház