Kiállítótér


Az Artus Stúdió amellett, hogy professzionálisan felszerelt előadóteret és próbatermeket alakított ki a gyárépületben, évek óta otthont ad az ARTUS kiállítótérnek, valamint 12 művész számára biztosít műtermet.

A színházi munkához tartozó terek és maga a kiállító terület szinte átfolynak egymásba. Az üvegtégla falú lépcsőház átköt az emeleti, fűtetlen, de fénnyel teli műtermekbe, amelyek autonómiát és szabadságot biztosítanak az elvonultan vagy közösségben alkotó képzőművészeknek, építészeknek.

Az itt működő kortárs összművészeti társulat és az itt alkotó képzőművészek (az ARTUS LAKÓK) immáron 20 éve folyamatos együttműködésben, együtt-alkotásban dolgoznak az épületben.

A terek, csarnokok és szobák 20 év alkotó munkájának, organikus és spontán használatának eleven nyomait viselik. A gyárépület őrzi az Artus Stúdió előadásainak történeti rétegeit és az eredeti állapotot is. A helyszíneket soha nem tervezték meg szigorúan rendezett funkciókra, hanem a mindennapi alkotó használat alakította életteli,  a jelenlévő múlttal gazdag, soha sem befejezett, folyamatosan alakuló terekké.

Az Artus kiállítótere eddig minden külső támogatás nélkül, többnyire a lelkesedés erejére támaszkodva, előbb Nádor Tibor majd Fischer Balázs irányításával és szervezésében működött, mely az összművészeti közösség magas ízlésének megfelelő, színvonalas kiállításokban nyilvánult meg.

Korábbi kiállítások

ARTUS – Kapcsolótér

Az Artus kiállítótere 2019-ben nevében, koncepciójában és céljában is megújult. Mostantól műfajhatárok nélkül, alapvetően a térre és egymásra reflektáló, együttműködő és együtt alkotó művészek és csoportok számára kívánunk lehetőséget teremteni.

A kortárs művészetet műfajhatárok nélküli entitásként szemléljük. Olyan művészek munkáit kívánjuk bemutatni, akik a műfajhatárokat átlépik, szuverén alkotásukban saját útjukon haladnak, nem az aktuális trendet követik.
A lehető legtágabb körben kívánunk válogatni műveket, a klasszikus műfajú alkotásoktól kezdve, a konceptuális, intermediális, tér- és hang-installációkig. Következetes, a környezet és a kor jelen-idejű problémáira érzékeny, a társadalmi kérdésekben elkötelezett, reflektáló és kísérletező művészek munkáinak kívánunk bemutatkozást biztosítani.

Szándékunk az elmélyült szemlélődés mellett  a performatív bemutatkozások, kísérletek, események számára lehetőséget teremteni.

Inspiráló együttműködés indult az idei évtől többek közt a MOME Mesterképzésével és a Képzőművészeti Egyetem Doktori iskolájával.

Az ARTUS – KAPCSOLÓTÉR, fizikai adottságai a fenti szemléletet és igényt maximálisan képesek kiszolgálni. Ezért előnyt élveznek a TÉR adottságaira reflektáló egyéni, pár, és csoport munkák, legkiváltképp azon kollaborációban/kooperációban létrehozott helyspecifikus kiállítások, ahol maga az együttműködés is része az alkotó kísérletnek.  

Kuratórium

A megújult kiállító tér kuratóriumának tagjai: Csanádi Judit, az ARTUS – KAPCSOLÓ TÉR művészeti vezetője, valamint Nádor Tibor és Goda Gábor.