Osiris tudósítások – 2002

Bemutató: 2002. november 23. Budapest, Trafó

Trailer:

Személyesség, költőiség, mítosz, abszurditás. Ízisz és a tizennégy részre feldarabolt Ozirisz utódai a mai napig folyamatosan újraélik a régi történetet. Ami kívülről sérthetetlen, az belül beteg, végül szétporlad. Egy izolált, steril világ óhatatlanul belülről rohad. Az idill mindig ijesztően titokzatos. Profán rítusok, képi és zenei jelenségek.

Cselekvő színház.

A japán teaszoba TV stúdióvá alakul át, mikor Kiss Erzsi saját zenéjével riporterként folyamatosan „élőben tudósítja” a színpadi eseményeket, melyekhez képi kommentárok is társulnak, és a néhol beleszövődnek Schubert: A halál és a Lányka akkordjai is.

A mozgássorozatok, kifejezésmódok kombinációi egy központi téma analógiái, amit sokszor lehetetlen és szükségtelen visszavezetni a kiindulási ponthoz.

Az Artus sokat bíz nézőire, a jelenségek/cselekvések sorozata sok kérdést és választ hordoz magában, melynek számtalan „korrekt” interpretációja létezik.

„Az emlékezetben bolyongó és a jelen asszociációit is “előhívó”, feltáró előadás szabadon mozog térben, időben és kultúrák közt. Az előhívás fogalmát több jelenet a maga tárgyi formájában is ismétli: film előhívása, fénykép készítése, csontváz kiásása. Eszközeiben, asszociációs mezejében az Osiris sem egységre, sem önkorlátozásra nem törekszik. A kultúrák közt, időben és térben éppoly szabadon válogat, mint a színházi eszközeiben: van itt gésa, egyiptomi szarkofág és keresztény mitológia, XIX. századi jelmez és kortárs műtőasztal, árnyjáték, tánc, mozgás és élő zene.”/Tompa Andrea/

Fotógaléria:

Kritikák:

Mestyán Ádám: A mítosz nyelve
Tompa Andrea: Színházi archeológia

További információk:

Hol-mikor
Műsorfüzet
Teljes videó

Stáblista:

Előadják:Bakó Tamás, Czétényi László, Dombi Kati, Gold Bea, Kiss Erzsi, Lipka Péter, Nagy Andrea,
Oldal István, Sipos Orsolya/Gyimesi Judit, Tolnai Lea, Umniakov Nina, Tr. Szabó György
Díszlet:Sebestény Ferenc
Jelmez:Berzsenyi Krisztina
Zene:Kiss Erzsi, Temesvári Balázs
Fénytervező:Kocsis Gábor
Rendezte:Goda Gábor