ƧUTRA – 2014

Bemutató: 2014. április 26. Debrecen, és 2015. március 20. Budapest

Trailer:

Szútra (Sutra) annyit jelent “öltés”, ugyanakkor esszenciális, tömör tartalmak, tanítások és egyben ezek fűzére. Az Artus szó visszafelé olvasva is Sutra.

A kiállítás-performansz műhelymunkái Zsennyén a MANK alkotóházában, a Bezerédj kastély ősparkjában kezdődtek, majd Indiában, a Sandrabh képzőművészeti alkotóközpontban folytatódtak, végül itthon fejeződtek be.

Indiában a lakosság bevonásával, a helyi élethelyzetekre reflektálva interaktív tárgy és videó installációk, performanszok készültek. A társulat tagjai arcokat, hangokat, ujjlenyomatokat, szárikat és szárított tehénlepényeket, életképeket gyűjtöttek. Dolgoztak búzaföldön, folyóban, víztornyon, márványbányában, családoknál, utcákon. Végül Szitár-tér címmel kiállítás-előadást tartottak egy használaton kívüli, a gyakorlatban inkább szeméttelepként működő gyümölcspiacon.

„Delhi több millós, de Partapur néhány ezres városában is megtapasztalhattuk, hogy ez egy szinte kibírhatatlanul zajos ország. Hihetetlen a hangzavar. A városban egyfolytában tülkölnek, az emberek hangosan beszélnek, kiabálnak, minden nyugtalan és zaklatott, állandó ordítozás hallatszik, – és mégis – e külső lárma közepette azt éreztük, hogy az emberekben belül van valami mosolygós csend és nyugalom. Kívül elviselhetetlenül nagy a zaj, de belül mégis csend van. Amikor hazajöttünk, Budapest nagyon csendesnek tűnt Delhihez képest. Halkan suhantak az autók. Az emberek szótlanul mentek el egymás mellett. Uyanakkor érezni, szinte hallani lehetett, hogy közben belül milyen hangosak, milyen ingerültek, feszültek, dühösek, milyen belső monológok, párbeszédek zajlanak bennük. Itt kívül van csend és belül van zaj. A két kultúrának ez a furcsa kontrasztja mozgatta a további munkánkat: hogyan lehet a külső zajtól eljutni a belső csendig? Hogy lehet végül a belső csendet egyetlen hangként megszólaltatni.”

Az Artus terére komponált, letisztult alkotásegyüttes több egységből áll, melyekkel állva, sétálva, olykor leülve találkozik a néző-látogató. A rendhagyó előadás műfajilag nem besorolható: performansz, tánc, installáció, élő-installáció, új média, interaktív zenei és vizuális szituációk jellemzik.

A néző nem szereplője, mégis résztvevője az előadásnak. Jelenlétével teret épít, hangokat gerjeszt, sőt telefonját használva zenei kompozícióban is együttműködik.

Az ARTUS ƧUTRA performansza egy szál, egy fonal, egy személyes hang és hangulat, egy út a külső zajtól a belső csendig.

Írások, kritikák: 

Miklós Eszter Gerda: Mi vagyunk a zene
Turbuly Lilla: Hangok folyója
Kalmár András: Legyen az egész egy utazás

További dokumentumok:

Hol-mikor

Stáblista:

Alkotó előadók:

Debreczeni Márton, Goda Gábor, Kocsis Gábor, Mózes Zoltán, Nagy Ágoston

Alkotó munkatársak:    

Gold Bea, Téri Gáspár

Rendező:          

Goda Gábor


Támogató: EMMI, NKA