Raj – 2017

Trailer:

Az Artusban a művészi, alkotó munka elsősorban a megismerés folyamatának eszköze. Figyelünk, keresünk és megosztjuk, ha találunk valamit. Ezt nevezzük előadásnak, – most inkább tanulmánynak.

A raj egy olyan biológiai jelenség, amelyben a sok egyedből álló élő rendszerek (pl. a hangyák, méhek, madarak, halak) egyes tagjainak külön-külön öncélú viselkedése ellenére a rendszer egészében megjelenik egyfajta kollektív intelligens viselkedés. Az ilyen viselkedés számos olyan tulajdonságot eredményez, ami megszégyenítő és irigylésre méltó az emberiség számára: tolerancia, hibatűrés, önszervező képesség, együttműködés, öngyógyítás, gyors és effektív kommunikáció, …stb.

De hogyan működik a raj? Hogyan kommunikál és hogyan hoz döntéseket? Az egyedi döntések vagy az egyedek döntéseinek sokasága, összessége az, ami a raj közösségét irányítja, mozgatja? Felfogható-e a raj egy egységes lényként?

Az emberiség maga felfogható-e úgy, mint összetett lény, mint amilyen egy raj? És az egyes ember maga felfogható-e, mint mikro-organizmusok, sejtek, érzelmek és gondolatok sokaságából álló raj?

De akkor ki az aki dönt, amikor az ember dönt?

Fotógaléria:Kritika:

Pintér Viktória: Döntéseiben lakozik az ember

További dokumentumok:

Hol-mikor

Stáblista:

Előadó:

Goda Gábor

Táncos:

Bakó Tamás

Zenészek:          

Kertész Endre, Mózes Zoltán, Philipp György

Alkotó munkatársak:    

Kocsis Gábor, Debreczeni Márton

Kreatív technológia:      

Papp Gábor, Hajdu Gáspár (XORXOR)

Videó:  

Jan van IJken (The art of flying)

Zenei vezető:    

Philipp György

Rendező:          

Goda Gábor

Külön köszönet a kreatív előkészületekért: 

Baló Dániel, Baricz Xénia, Bodóczky Antal, Csató József, Ferencz Krisztina, Fischer Balázs, Fodor Réka, Heppes Miklós, Ilka Rita, Kenyeres István, Kiss Krisztián,László Lilla, Lukács László, Markovics Zita, Mayer Zita, Nagy Csilla, Nagy Ágoston, Tucker András, Szalay Henriett, Sebestény Ferenc, Veress Flóra

Támogató: NKA, EMMI