A Tizenhárom Ős-Nagymama Nemzetközi Tanácsának Nyilatkozata

Mi, a tizenhárom ős-nagymama először 2004. október 17.-én a New York állambeli Phoenicia-ban tartottuk első találkozónkat, ahova az irokéz nemzetszövetség négy különböző sarkából érkeztünk – az Amazonas-menti esőerdőkből, az észak-amerikai sarkkörről, az északnyugat-amerikai erdőkből, Észak-Amerika nagy síkságairól, Közép-Amerika felföldjeiről, Dél-Dakota Fekete-hegységéből, Oaxaca hegyeiről, a Délnyugat-Amerika sivatagjából, a tibeti hegyekből és Közép-Afrika esőerdeiből.

A világ hagyományos gyógyítóihoz és közösségeihez kapcsolódva egy közös cél hozott bennünket össze azért, hogy egy új, globális szövetséget hozzunk létre.

Mi vagyunk a Tizenhárom Ős-Nagymama Nemzetközi Szövetsége. Mi, tizenhárman eggyé forrtunk össze. Az imádság, a tanítás és a gyógyítás szövetsége ez az Anyaföldön – annak minden lakójáért, minden gyermekéért, és a következő hét generációért.

Anyaföldünk soha nem látott pusztítása nagy aggodalommal tölt el minket: a levegő, a vizek és a föld szennyezése; a háborúk; a szegénység globális gyötrelmei; a nukleáris fegyverek és hulladék fenyegetése; a materializmus kultúrájának uralkodása; a járványok, melyek a Föld lakóit fenyegetik; a hagyományos, ősi orvosságok kizsákmányolása; és az ősi életmódok megsemmisítése.

Mi, a Tizenhárom Ős-Nagymama Nemzetközi Szövetségének tagjai hisszük, hogy ősi imáinkra, békére való törekvéseinkre és gyógyításunkra ma életbevágó szükség van. Gyermekeink gondozásáért, tanításáért és neveléséért léptünk szövetségre. Azért, hogy fenntartsuk a szertartások gyakorlatát, hogy biztosítsuk a jogot a gyógynövények korlátozás nélküli használatára.

Szövetségre léptünk, hogy megvédjük a földet, ahol az emberek élnek, és amelyből kultúráink táplálkoznak, hogy őrizzük a hagyományos gyógyítás kollektív örökségét, és hogy megvédjük magát a Földet. Hisszük, hogy elődeink tanításai lámpást adnak kezünkbe a bizonytalan jövő felé vezető úton.

Csatlakozunk mindazokhoz, akik tisztelik a Teremtőt, akik gyermekeinkért, a békéért és Földanyánk meggyógyításáért dolgoznak és imádkoznak.

Margaret Behan, Cheyenne/Arapaho
Rita Pitka Blumenstein, Yupik
Julieta Casimiro, Mazatec
Aama Bombo, Tamang
Flordemayo, Mayan
Maria Alice Campos Freire, Brazília
Tsering Dolma Gyaltong, Tibet
Beatrice Long Visitor Holy Dance, Oglala Lakota
Rita Long Visitor Holy Dance, Oglala Lakota
Agnes Baker Pilgrim, Siletz
Mona Polacca, Hopi/Havasupai/Tewa
Clara Shinobu Iura, Brazília
Bernadette Rebienot, Omyèné