UNDER500 fesztivál

2023. június 16-17.
Artus Stúdió

A kétnapos fesztivál, amely az elmúlt években a hazai kortárstánc és a hozzá kapcsolódó, független művészeti közösségek fontos platformjává vált, negyedik alkalommal valósul meg. Az U500 egy állásfoglalás a független kultúra mellett. Emellett egy vállaltan kis formátumú, baráti-szakmai esemény, ahol újabb kapcsolódási pontokat keresünk egymás között, más művészekkel és veletek.

A fesztivál nem felülről szerveződik és nem tesz különbséget a résztvevők között. A szakma ismert alkotói, pályakezdő művészek és undeground csoportok egymás mellett szerepelnek. Az U500 a hazai kortárstánc közegből nőtte ki magát, de a kezdetektől arra törekszünk, hogy a műfajközi átjárásokban és határátlépésekben rejlő potenciált hangsúlyozzuk. Az elektronikus zene, a performansz, a színház és a vizuális művészetek szintén részét képezik a programnak.
Az U500 célja évről-évre, hogy erősítse a fesztivált éltre hívó közösség egymást támogató, horizontális működésmódját, szövetségeket keressen, és hogy megnyissa mindezt a közönség felé is ezen a júniusi hétvégén.

A két nap alatt premierek, work-in-progress produkciók és már bemutatott előadások mellett, a tavalyi évhez hasonlóan, a galériában képzőművészeti kiálítás lesz, és mindkét napot zenei fellépők zárják.

PROGRAM
A kiállítás a fesztivál mindkét napján megtekinthető egész nap a galéria térben.Kiállító művészek: Agg Lili, Hódi Csilla, Kiss Balázs Ágoston, Liksay Csenge Gyopár, PPILLOVV, Szomor Olívia, Vass Csenge, Várhegyi Dávid, Jelena Viskovic


JUNIUS16.
VAVRA JÚLIA: Pop-up performanszai
JUHÁSZ KATA: Mozgástér
ALJA BRANC: Don’t do, try!
ZENEI KONCERTEK a kertben
ARTMENŐK – HODWORKS: Idol
RAUBINEK LILI: Respect for the 23.000
KONCERTEK


JUNIUS17.
VÁTH MÁTÉ: Páva (pop-up performansz)
VASS IMRE: RELAX – relaxációs kezelés
JUHÁSZ ADÉL: ✝︎okiSa (preformance/practice)
FARKAS D. GERGŐ: work-in-progress
ZENEI KONCERTEK a kertben
AHA: Dense piece
MOLNÁR CSABA: How to become an artist: Workshop és performansz lecture Nicole Clore vezetésével
KONCERTEKRészletes programmal és a zenei fellépőkkel hamarosan jelentkezünk!

A FESZTIVÁLRÓL
Az U500-at 2020-ban a szükség szülte, a résztvevő előadóknak ez volt az egyetlen lehetősége, hogy élő közönség előtt léphessenek fel két járvány hullám között. Az ekkor közösségileg szervezett esemény azóta alapvető igényként él tovább, idén negyedszerre rendezzük meg az Artus stúdióban. Az U500-at egy önkéntes közösség szervezi, a fellépők jelképes honoráriumot kapnak, mindenki egyenlő módon. Elsődleges céljaink a közösségépítés, a láthatóság erősítése, a szakmai felelősségvállalás, a diskurzus-indítás és egy független platform biztosítása mindezekhez.xcGrafika: Tóth Peti