Kérész Művek 81. – Hasítunk

A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói és az Artus közös performansza
2024. május 11. 20:00
Artus Stúdió

1.Hasítunk ! 
Tépünk! Száguldunk! Feltartóztathatatlanul, már-már ész nélkül haladunk … 
de merre is?


2.Hasítunk – 
amikor bizonyos kellemetlen, fájdalmas érzésekről vagy helyzetekről tudattalanul, akaratlanul bár, de nem veszünk tudomást. Rejtett félelmünk, hogy nem bírnánk ki, nem bírnánk el a fájdalmat, a szembesülést. Nem merünk szembenézni a problémával, önmagunkkal és inkább úgy teszünk, mintha az nem is lenne. Lahasítjuk a valóságról, eltüntetjük, szőnyeg alá söpörjük. Észre sem vesszük, hogy ezzel levágjuk magunkról azokat az énrészeinket, melyekkel valójában dolgunk lenne, melyek valamikor régen annyira megsérültek, hogy a mai napig nem bírjuk elviselni az egykori fájdalmakat, félelmeket, szégyeneket. Bár úgy tűnhet, mintha ez jól működő megoldás és védelem lenne, pedig nem az. Ezek az eltussolt, elhallgatott, letagadott énrészek nagyon is élnek. Sőt így a láthatatlanba száműzve még erősebben hatnak. 


Alkotók és performerek:

METU: Ács Petra, Ádám Anna, Bálizs Vendel, Csúri Bálint Károly, Dürr Dorottya, Görgényi Gábor, Kecskeméti Dominik, Locsmándi Luca Mária, Szabó-Láposi Noémi, Szitás Balázs, Varga Rákhel, Várnagy Dorottya, Vizi Brigitta,

ARTUS: Kocsis Gábor, Mózes Zoltán, Szalay Henrietta
Rendező: Goda Gábor

performansz sorozat

A Kérész Művek egy olyan előadás, mely egyetlen nap alatt jön létre. A társulat művészei előre megadott témára, egyetlen intenzív nap alatt hoznak létre egy új, egyedi, egyszeri és megismételhetetlen performansz-eseményt. Így minden Kérész Művek egyszerre premier és darabtemetés, előadás először és utoljára. Ami aznap este történik, az abban a formájában soha többet nem látható.

Szokatlan, izgalmas és kiszámíthatatlan esemény a művészek és a nézők számára egyaránt. Nincs színpad, nincs nézőtér. A nézők és művészek, mint egy kávéházban, asztaloknál ülve kötetlenül beszélgethetnek, miközben folyamatosan vizuális, zenei és színházi akciók történnek körülöttük.

A Kérész Művek meghatározhatatlan műfajára talán a „kortárs varieté” vagy „performansz-kocsma” lehetne a legjobb kifejezés.

Minden Kérész Művek egész estés, önálló és teljesértékű alkotás, mely ugyanakkor túlmutat önmagán azáltal, hogy tematikusan kapcsolódik a következő, hosszasabb előkészületet igénylő, nagyobb formátumú Artus előadáshoz. Ily módon a Kérész Művek egy-egy estjét létrehozó művészek kreativitása és a felvetett témára válaszul érkező friss és merész megoldásaik inspirálják, előkészítik és folyamatosan építik a következő Artus bemutatót.

Így született többek közt az Ulysses nappalija, az 1+1=1, a SUTRA, a Cseppkánon, a Raj és a Szél kapuja, Minden (is) és Érintés paradoxon előadások.

Gyakran hívunk meg vendégművészeket egy-egy Kérész Művek est megalkotásához. A színház és tánc műfaján kívül képzőművészek, zenészek, intermédia művészek, filmesek és programozók, olykor hazai vagy külföldi társulatok is kapcsolódnak a kreatív munkához.

Bővebben