Kérész Művek 82. – Szeretettel Miklósnak!

2024. május 25.
20:00
Helyszín: Artus Stúdió
1116 Budapest, Sztregova utca 7.

Bátorság
Az a gondom, hogy ahogyan én láttam Szüts Miklóst, és ahogyan Ő bennem él, annak nincs olyan aspektusa, ami kompatibilis lenne az elmúlással.
Ennek az egyik nyilvánvaló oka az a tűrhetetlen életszeretet, ami mindenben, amit tett, amiről beszélt, amihez csak hozzányúlt, félreérthetetlenül ott volt, mint egy basso continuo.

„Földön élni ünnepély”

De van más is.


Képzőművészek részvételével jön létre a soron következő 82. Kérész Művek. Képzőművészek, akik az Artus Stúdióban dolgoznak, akiknek a stúdióban van a műtermük. Van, akinek már több mint két évtizede, és van, akinek éppen, hogy egy éve.
Az este hívószava a BÁTORSÁG.
Bátorság az alkotásban, bátorság a mozgásban, bátorság a kapcsolatokban, bátorság a mindennapokban vagy a különös, váratlan pillanatokban.

A bátorság bármely aspektusa érdekel minket ezen az estén, ami képes ennek a fogalomnak a kifejező megjelenítésére. Honnan jön a bátorság? Mikor bátor valaki? Nincsenek skrupulusaink! Jöjjön, aminek jönnie kell a burleszktől a drámáig és még azon is túl!

Azt írtam a bevezetőben, hogy Szütssel kapcsolatban az elmúlás nem kompatibilis. Vagyis, hogy a létezésével olyan helyzetet teremtett, mintha a dolgoknak nem is igen volna végük. Úgyis mondhatnám, az elmúlás sem volt nála életidegen.

„Túlélsz, pöcök”
Én még embert nem láttam ilyen bátran elmenni, ahogyan ő tette. Ki is fárasztotta az elmúlást rendesen.
Soha nem hallottam igazán nyafogni. Mint ha csak az időjárásról lenne szó, elmondta persze, hogy ez van meg az van, hogy kicsit persze fárasztó, de legfőképpen tűrhetetlenül unalmas az evvel járó zrí. Ezzel az egész elmúlással szemben volt egy természetes testtartása, ami számomra olyasmit sugallt, hogy „Bucikám” lehet, hogy veled megyek, lehet, hogy nem!

Miklós bátor volt a civil kiállásaiban. Egyenes, tehát bátor volt a barátaival és mindenkivel. Bátor volt, mint Festő, mint alkotó, mert soha nem habozott azután menni, amerre a kíváncsiságai, vonzalmai vitték. Biztos van, de most hírtelen nem sorakoznak a nevek, akik egy olyan fordulatokban gazdag életművet alkottak, mint Ő, és mindezt úgy, hogy bármelyik korszakából nézzük is a képeit, ezer méterről látszik, hogy az ott egy Szüts.

És nagyon, sőt különösen bátor volt abban is, hogy amit értéknek látott, a mellé azon nyomban odaálljon, segítse, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva, hogy a folyamatosan változó, épp aktuális trendek vagy szakmai és egyéb hivatalosságok mit várnak, várnának el.

Független volt, mert bátor volt. Bátor volt, mert független volt.

Végül is, ő és „Bucika” elmentek. Bár felmerült egy ponton a lehetősége, végül az Artusnak nem lett lakója, de így is ennek az alkotói közösségnek egy meghatározó, tiszteletbeli tagjává vált magától értetődő módon, és az is fog maradni mindaddig amig ez létezni fog.
/Nádor Tibor Artuslakó/

Alkotók és performerek: Artuslakók

Andrási Edina, Bálint Ádám, Csató József, Csekő Andrea, Egri Borbála, Fischer Balázs, Forrai Ferenc, Gergye Krisztián, Kaszás Konrád, Kocsis Gábor, Knyihár Bence, Mózes Zoltán, Nagy Géza, Nádor Tibor, Rabóczky Judit, Sinkovics Ede, Szlávik Barbara, Varga Virág

Zene: Bartek Zsolt, Darázs Ádám, Rubik Ernő

Rendező: Goda Gábor

performansz sorozat

A Kérész Művek egy olyan előadás, mely egyetlen nap alatt jön létre. A társulat művészei előre megadott témára, egyetlen intenzív nap alatt hoznak létre egy új, egyedi, egyszeri és megismételhetetlen performansz-eseményt. Így minden Kérész Művek egyszerre premier és darabtemetés, előadás először és utoljára. Ami aznap este történik, az abban a formájában soha többet nem látható.

Szokatlan, izgalmas és kiszámíthatatlan esemény a művészek és a nézők számára egyaránt. Nincs színpad, nincs nézőtér. A nézők és művészek, mint egy kávéházban, asztaloknál ülve kötetlenül beszélgethetnek, miközben folyamatosan vizuális, zenei és színházi akciók történnek körülöttük.

A Kérész Művek meghatározhatatlan műfajára talán a „kortárs varieté” vagy „performansz-kocsma” lehetne a legjobb kifejezés.

Minden Kérész Művek egész estés, önálló és teljesértékű alkotás, mely ugyanakkor túlmutat önmagán azáltal, hogy tematikusan kapcsolódik a következő, hosszasabb előkészületet igénylő, nagyobb formátumú Artus előadáshoz. Ily módon a Kérész Művek egy-egy estjét létrehozó művészek kreativitása és a felvetett témára válaszul érkező friss és merész megoldásaik inspirálják, előkészítik és folyamatosan építik a következő Artus bemutatót.

Így született többek közt az Ulysses nappalija, az 1+1=1, a SUTRA, a Cseppkánon, a Raj és a Szél kapuja, Minden (is) és Érintés paradoxon előadások.

Gyakran hívunk meg vendégművészeket egy-egy Kérész Művek est megalkotásához. A színház és tánc műfaján kívül képzőművészek, zenészek, intermédia művészek, filmesek és programozók, olykor hazai vagy külföldi társulatok is kapcsolódnak a kreatív munkához.

Bővebben