NÉZŐPONT (KÉRDÉSE) – KASZÁS Konrád, CSEKŐ Andrea, SZLÁVIK Barbara kiállítása


Megtekinthető: 2024. április 16-ig.
HELYSZÍN, BEJÁRAT: Artus Stúdió, 1116 Budapest, Sztregova u. 1.

MEGTEKINTHETŐ: 2024. március 28. – április 16.
hétköznap 12–17:30 között, hétvégén előzetes egyeztetést követően.
Megnyitó utáni napokon a bejárat: 1116 Budapest, Sztregova u. 1. (gyártelep főkapu, sorompó)

A „festészet” – ugyan – nem jelent szükségszerűen „képcsinálást” mint ahogy azt Kaprow is írja egy esszéjében, ennek ellenére mi most mégis kifejezetten a képek létrehozására akartunk koncentrálni. Csak nem úgy, ahogy egyébként szoktuk, nem szemből szerettük volna nézni és nem lapjával kiállítani… Nem csak festeni akartunk, hanem kifejezetten képet csinálni azok belső logikájának és elhelyezésének megkérdőjelezése mentén.

A festészet standard elemének számító tárgyát jobban kifaggatni, kiforgatni megszokott helyzetéből, képeket kiállítani helytelenül vagy helyesen; Végül is nézőpont kérdése, honnan jobb a látószög, hogy hol helyezkedik el a kép hordozójának vázán, hogy hová jobb pozícionálni és honnan lehet nézni a számos lehetőség közül. A kísérlet során ezeknek a képeknek lassanként egyértelmű testei lesznek, felszínükről a képek elmozdulnak és többé már nem egynemű és azonos a kettő, a köztük lévő viszony éppúgy felborul, mint ahogyan a falhoz való lapos odasimulás sem mondható töretlennek többé.

A kiterjedésből vetett árnyékok lesznek, a testeknek megsokszorozódnak a felületei, melyek mind egy újabb lehetséges felületté válnak a potenciális képmező tekintetében. A kiállításon bemutatott munkák mindegyike különböző módokon azokat a területeket igyekszik körüljárni, melyek többnyire még (némi konceptualizmussal átitatva) a síkfestészeten belül helyezkednek el, mégis a “technical support” és a festett felület viszonyára kérdeznek rá, illetve az installatív – analitikus kontextusba helyezett kép, mint objekt és az azon belül értelmezett képmező ellentmondásaira világít rá. A
kiállítás végső soron arra a kérdésre keresi a választ, hogy hol is van a kép helye?

MEGNYITÓ: 2024. március 28. csütörtök 19:30
A KIÁLLÍTÁST MEGNYITOTTA: GÁLOSI Adrienne esztéta