Gázszív – 1999

abszurd táncszínház
Tristan Tzara azonos című műve alapján

“A humor és a botrány szándéka uralják ezt a művet, mely csak azokat az iparosított tökfilkókat fogja boldoggá tenni, akik hisznek a zseni létezésében.” (Tristan Tzara 1920)

” Ez egy szabad, biztos ítéletű szöveg, ahol az emberi titkok bőségszaruból ömlenek, hogy a tudat és a tudatalatti küszöbén találkozzanak.”  (G. – E. Clancier: Rimbaudtól a Szürrealizmusig)

Az 1999-ben, koprodukcióban elkészült színpadi mű egy olyan abszurd táncszínházi előadás, melyet élő narráció kísér.  A hat karaktert hat táncos jeleníti meg, míg azok hangjait egyetlen színész közvetíti élőben, hatféle  hang virtuóz váltogatásával. A karakterek, azaz a szereplők egy arc (Tristan Tzara) részei, mint a Szem, Száj, Nyak, Orr, Fül és Szemöldök. Így a mozdulatokba és képekbe átültetett dialógusok valójában egy szétesett személyiség (a gázszív) hihetetlen helyzeteinek és önmagával folytatott vitáinak monológja. A Szem és a Száj szerelme, a Fül cinizmusa, a Nyak nyafogása, az Orr ostobasága és a Szemöldök bölcsessége és humora irányítja az eseményeket egy nevetségesen tragikus házasság felé.

Kritikák:

Halász Tamás: Gáz-szív
Hercku Ágnes: Dada, a populáris

További dokumentumok:

Hol-mikor

Stáblista:

Szereplők:Geltz Péter (Gázszív) és a Vertigo Táncegyüttes tagjai:
Adi Sha’al (Szem), Rina Wertheim (Száj),
Shimon Mansura (Fül), Shai Pratt (Orr),
Gilat Amotz  (Nyak), Inbal Aloni (Szemöldök)
Zeneszerző:Ran Bagno
Magyar fordítás: Gáspár Endre
Fotó:Miri Janai-Shimonovitz
Projektmenedzser:Ernst Süss, Amit Mann
Fény:Kocsis Gábor
Díszlet:Goda Gábor, Kocsis Gábor, Oldal István
Koreográfusok:Goda Gábor, Mándy Ildikó, Noa Wertheim
Jelmez:Berzsenyi Krisztina
Rendező-asszisztens:Mándy Ildikó
Rendezte:Goda Gábor

Támogatók: Budai Fonó Zeneház, 77 Elektronika, Soros Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA), NKÖM,Fõvárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága, Mûhely Alapítvány, Kelet-Magyarországi Táncrégió Központ, Budapesti Õszi Fesztivál, The Ministry of Culture, Education  Sport – Israel, The State of Israel, The Cultural Administration-Israel, The Office for Cultural Connections – Israel, Municipality of Jerusalem, The Ministry of  Foreign Affair  /  The Embassy of Israel in Budapest, The Gerard Bachar Centre – Jerusalem, The Suzanne Dellal Centre for Dance & Theatre – Tel Aviv.